jak si poradit s malým příkonemDobrý den,
mám takový problém: malý byt ve starém domě 40m (jeden velký pokoj 3 větší špalet. okna a chodba s příslušenstvím) a hlavní jistič 1x25A (nelze navýšit), plyn není. Musím vyřešit topení, vaření, TUV, + "normální" spotřebu.
Osvětlení a drobnosti: úsporky a LEDky, odhadem najednou max. 150W
Spotřebiče trvalejší odběr: PC, hudba a nabíječka, menší lednice, boiler? nebo průtokáč??
Spotřebiče nárazově: indukční dvouvařič, el.grill, malá trouba, rychlovarná k., pračka, fén, mixér, lux; přičemž počítám s tím, že nebudou současně nikdy zapnuté žravé spotřebiče najednou, dejme tomu max. 4kW...
Topení: 2 olejové radiátorky? nebo TČ vzduch-vzduch (jako klimatizace, "bedýnka" na půdě a výdech v pokoji??), teplovzdušné radiátory?, sálavé panely?? Kombinace???
Stále se nemohu dopočítat :-).
A) Teplou vodu musím řešit menším boilerem nebo průtokáčem (dřez a sprcha). Především nevím, jestli vůbec jde při jednofázi 1x25A zapojit NT na boiler?? A jestli ne, tak je výhodnější boiler (ztráty vychládáním, ale zase se může natápět když zrovna nevařím či moc netopím) nebo průtokáč (vysoká okamžitá spotřeba a kolísání teploty vody)???
B) Topení mohu řešit buď nějakým topidlem jako je olejový radiátor, nebo kombinací s jednoduchým TČ vzduch-vzduch podobným klimatizaci, nebo kombinací se sálavými (infra) panely??? Ztráty tak asi 3 kW? A moc tepla nepotřebuji, v noci 16°C, dopoledne nejsem doma, od 16h. 20°C do půlnoci. Je to byt ve starém cihlovém domě z r.1919, stropy 2,8m, sousedi vedle a dole trochu topí, nahoře je půda, okna dřev. špalety, izolace žádné.
Rozvod el. je stejně nutný nový, tak si to mohu naplánovat, jak bude potřeba. Jestli jsem to pochopila správně, tak mám z 1x25A k dispozici cca 5,2 - 5,4kW, to se moc nerozšoupnu. Topení by se asi vypínalo na dobu vaření, jinak tedy nevím. Mohli byste mi prosím poradit, jak to vymyslet a zvládnout? Ještě bych se zeptala, jestli je za rozumný peníz nějaká přepěťová ochrana centrálně, abych nemusela mít u všech zásuvek? A nějaký "přepínač" třeba mezi topením a boilerem ne moc drahý?
Děkuji vám!