Topení s OPOP H 412V

Topení s OPOP H 412V

Zdravím,

vlastním oranžový kotel OPOP H 412V ve kterém topím uhlím a neustále nemůžu najít ideální způsob jak v něm topit. Přestože jsem si nastudoval snad všechny příručky, záplavy diskuzí i instruktážní video, nic mi nepomohlo. Předem upozorním, že jsem jedno z panelákových dětí a topím teprve od března, takže jsem si pořádné topení ještě neužil a je možné, že je to spíše moje neznalost. I tak věřím že mi někdo dokáže poradit. :)

Kotel má výkon 14kW a já jsem si podle specifikací spočítal, že radiátory zvládnou 11,5kW + 2kW sežere kombinovaný boiler, takže by neměl být předimenzovaný ani poddimenzovaný.

První problém, se kterým jsem se setkal byl dehet, který byl všude. V násypce, v zadní části kotle a dokonce vytékal skrze popelníková dvířka na podlahu. Obden jsem musel čistit kotel, jinak už nechtěl pomalu ani hořet.

Po pár dnech laborování jsem zjistil, že stačí nastavit termostat na čerpadle na 60°C a zatápěcí klapku zavřít tak na 3/4. Teplota na kotli se držela cca na 75°C , dehet nikde a kotel parádně čistý. Problém byl ovšem, že na radiátorech nemáme termostatické hlavice. Doma jsme se padali vedrem i přes otevřená okna na ventilačku a kotel žral uhlí jako utržený ze řetězu.

Komín čištěný minulý týden, dle kominíka je v perfektním stavu a má dostatečný tah.

Další netechnický problém je, že jsem v podnájmu a topení bylo děláno minulý rok, takže jakákoli větší investice je problematická.

Máte nějaký nápad co ještě zkusit?

Napadli mě koupit ty hlavice na radiátory a trochu je omezit, aby se zpět vracela teplejší voda. Může to snížit spotřebu uhlí aniž by se kotel přehříval nebo dehtoval?

Děkuji za každou radu, představa utopení v dehtu nebo každý měsíc skládání haldy uhlí mě moc neláká.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.