Topná zídka

Reklama
Topná zídka

Dobrý den,

dostal jsem určitý nápad, který bych chtěl jako amatér konzultovat s odborníky.

Současný stav: Obytná garsonka (viz přiložený výkres). Okna jsou nová, topení el. přímotopy (jen konvekce, sazba D45d). Sádrové omítky, sádrokartonové podhledy. Zvenku je fasáda zateplená.

Řešení: Zdi jsou pochopitelně poměrně studené. Vzhledem k malé obytné ploše a relativně slušnému zateplení jsem začal přemýšlet o přidání sálavého topného prvku, který by ale byl částěčně akumulační a který by měl mimo jiné vykrýt 4 hodiny vysokého tarifu. Podlahové topení není v mých finančních možnostech.

Nápad: Vymyslel jsem „topnou zídku“ která by měla stát u příčky vedle koupelny. Přesně podél kóty 1450 ve výkresu garsonky. V podstatě by šlo o to, že by se na půdorysu 125 x 1450 mm postavila zídka, která by stála na desce z ext. polystyrenu výšky 100 mm, následovaly by „záda“ zdi z 50 mm polystyrenu, na něž by se umístily podlahové topné kabely, na ně obklad z šamotových cihel a nahoru by přišla opět deska 100 mm z polystyrenu. Na ni potom dřevěná police, ale to není důležité. Vše zakresleno na přiložených obrázcích.

Dotazy:
1) Má to smysl?
2) Bojuji s příkonem podlahových topných kabelů, jelikož s 45 mm roztečí kabelů a s běžným příkonem okolo 15 W/m mi to vychází jen na nějakých 200 W. Jsou k sehnání výkonější kabely? Potom zase nevím, zda nebude mít polystyren problém zvládnout vyšší teplotu?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.