Topná zídkaDobrý den,
dostal jsem určitý nápad, který bych chtěl jako amatér konzultovat s odborníky.
Současný stav: Obytná garsonka (viz přiložený výkres). Okna jsou nová, topení el. přímotopy (jen konvekce, sazba D45d). Sádrové omítky, sádrokartonové podhledy. Zvenku je fasáda zateplená.
Řešení: Zdi jsou pochopitelně poměrně studené. Vzhledem k malé obytné ploše a relativně slušnému zateplení jsem začal přemýšlet o přidání sálavého topného prvku, který by ale byl částěčně akumulační a který by měl mimo jiné vykrýt 4 hodiny vysokého tarifu. Podlahové topení není v mých finančních možnostech.
Nápad: Vymyslel jsem „topnou zídku“ která by měla stát u příčky vedle koupelny. Přesně podél kóty 1450 ve výkresu garsonky. V podstatě by šlo o to, že by se na půdorysu 125 x 1450 mm postavila zídka, která by stála na desce z ext. polystyrenu výšky 100 mm, následovaly by „záda“ zdi z 50 mm polystyrenu, na něž by se umístily podlahové topné kabely, na ně obklad z šamotových cihel a nahoru by přišla opět deska 100 mm z polystyrenu. Na ni potom dřevěná police, ale to není důležité. Vše zakresleno na přiložených obrázcích.
Dotazy:
1) Má to smysl?
2) Bojuji s příkonem podlahových topných kabelů, jelikož s 45 mm roztečí kabelů a s běžným příkonem okolo 15 W/m mi to vychází jen na nějakých 200 W. Jsou k sehnání výkonější kabely? Potom zase nevím, zda nebude mít polystyren problém zvládnout vyšší teplotu?