Výměna zdroje topení.Dobrý den.
Chtěl bych vás požádat o radu. Mám patrový RD kompletně podsklepený (sklep suchý, teplý, částečně vytápený) o celkové ploše cca 250m2. Kompletně zateplený. V současné době topím hnědým uhlím v kotli VIADRUS 3čl., který jsem předělal na automat. V domě topím na 25°C (kvůli manželce) a roční spotřeba vč. ohřevu 200l TUV (říjen - květen) je cca 4 - 5 tun hnědého uhlí. Přes léto ohřívám TUV elektrikou.
Ačkoli jsme s kotlem spokojeni, rádi bychom ho vyměnili. V baráku, hlavně ve sklepě je docela dost prachu a špíny od uhlí. Zvažujeme teď dvě varianty. Kotel na pelety nebo TČ.
Rád bych znal nějaké pro a proti reálných uživatelů. Tzn. roční spotřeba, pořizovací náklady, typ a značka, problémy, ... atd. atd.
Ještě dodám, že RD mám v Krkonoších. Kdyby se našel nějaký majitel TČ ze studenějšího kraje, byl bych rád :)
PS.: Prosím, chytrolíny a "ekonomy" typu "Všichni jsou zloději", "Nebuďte ovce" apod. ať ani nepíšou. Neuvažuji o jiném způsobu topení a vy mě nepřemluvíte!!! Myslím, že se v jednotlivých možnostech poměrně orientuji, jen bych rád věděl praktické zkušenosti.
Všem ostatním předem děkuji