Výpočet TZ a náklady na vytápění

Rubriky:

Reklama
LB Lu Br @lu.br před 9 roky05.12.2014 12:28:00
Výpočet TZ a náklady na vytápění

Dobrý den,

cca tři týdny topím v novostavbě RD podlahovým teplovodním topením o ploše 120 m2. V podlaze 25 cm EPS, beton 6-8 cm, na zdivo VPC s 30 cm EPS 100 F, strop beton a na něm 45 cm EPS.

Natápím 500 l nádrž 6 kW el. topnou patronou. Tarif mám D45d, zpočátku jsem protopil kolem 70 kWh, teď se to ustálilo na průměr 47 kW, ale dost si s tím manuálně hraju - na noc topnou patronu vypnu a AKU, v níž cirkuluje topná voda, nechám přes noc spadnout z cca nahřátých 50 stupňů na 30, příp. přiškrtím trojcesťák, aby mi voda z podlahy AKU moc neochlazovala. Teplota v domě se drží kolem 22,5 stupně konstantně.

V projektu jsem měl vypočítanou tepelnou ztrátu 2,5 kW při -15 stupních, teď jsou teploty přes noc kousek pod nulu, přes den kolem 2 stupňů.

Zajímalo by mě, jestli ona TZ dle projektu se počítá jako ztráta během 24 hodin, tj. kolik kWh jsem protopil v průměru za hodinu, např. 47 kWh/24 h = 1,95 kW.

A také mě zajímá, jestli je tato spotřeba při ploše a teplotách adekvátní, nebo je dost vysoká a měl bych s tím něco dělat. Automatická ekvitermní regulace je v řešení - pomůže ty TZ udržovat či snížit tak, abych s tím nemusel ručně laborovat?

Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.