invertor nebo speedfixUž mě to fakt nebaví poslouchat ty zastánce invertorů u TČ při podlahovém topení, to fakt vymyslela hlava pomazaná, abych byl slušnej . Na radiátorové rozvody je to O.K., tedy funguje jako kotel s modulací výkonu, ekviterm zavelí snížit teplotu dle venkovní, TČ sníží výkon invertorem= okamžitá reakce, na kterou zareagují radiátory, nikoliv podlahovka. U podlahovky naprostý nesmysl. Zvýšení teploty venku, TČ sníží výkon invertorem a co, nic, snížení teploty se projeví za několik hodin. Navíc tady nikdo z nich (invertorářů) nepřizná, že např. při poklesu výkonu o 60%, klesne příkon jen o 40%. Invertor funguje jako trojcesťák za pár korun. U podlahovky je akumulace a trojcesťák nejefektivnější řízení. Navíc řeší i předehřev, či ohřev TUV. Nabíjení nádrže si navíc můžete řídit podle teplot během dne, u země /voda to není tak důležité, ale u vzduch/voda můžete nabíjet přes den(vyšší teploty,vyšší COP), přes noc Vám topí akumulačka.
Mám TČ zem/voda ,7,5kW,aku 800 l, dohřev TUV 300 l,(větší objemy mám, protože jsou v obou dole solární výměníky,)t max.35°C,všude podlahovka-250m2, první rok jsem nastavil průtoky v okruzích a od té doby jen před zapnutím v zimě zkontroluji tlaky v systémech a zapnu. To je vše, co jsem pro topení za už 7 let udělal, prakticky o něm nevím, jen ho trochu slyším. Ještě jedna vychytávka při spuštění TČ na zimu, než se Vám natopí dům při zapnutí TČ tj. v přechodném období trvá to i několik dnů, ekviterm totiž neotevře naplno, brzdí ho ještě docela vyšší teplota venku . Takže když zapínám na podzim poprvé TČ sundám pohon z trojcesťáku (většinou vzadu jedna jistící páčka a je dole) a ručně ho otevřu naplno= mnohem rychlejší natopení domu, cca 1,5 dne a pak pohon vrátím zpět.
A ještě k loňské zimě-vysoké teploty-potřeba tepla mnohdy nižší jak 20% plného výkonu, už vidím ty frekvečáky(prakticky pod 30 %výkonu nejedou, výrobci je tak mají nastavené a ví proč) - co dělají? cyklují a to je jejich brzký konec, tedy kompresorů. Taky je spousta dotazů co se konkrétně ničí v kompresoru- minimálně klesá účinnost (to je ten poměr 60/40%)a jak je známo mimo jiné, kompresor je mazán olejem obsaženým v chladivu, při nízkých otáčkách je pak logicky méně mazán-klesá životnost. Můžete říct, že jsem ovlivněn tím, že mám speedfix, ale o faktických úsporách s invertorem v životním cyklu zařízení mě dosud nikdo nepřesvědčil.