Pomoc pri vyberu Elektrokotel vs tepelne cerpadlo

Reklama
Pomoc pri vyberu Elektrokotel vs tepelne cerpadlo

Dobrý den,

v současné se rozhodujeme jaký druh topení a ohřevu vody zvolit pro náš nový dům.

Přibližné udaje naseho domu
Bungalow (prizemni dum bez podsklepení)
staveno z heluz family 30cm + 120mm EPS (okna s prostupem cca 0,9)
strop 300 mm vata ve dvouch vrstvach
podlahovy polystyren 150mm

Priblizna tepelna ztrata budovy je cca 3,5 (bez vetrani), s vetranim a vymenou vzduchu se muze hodnota pohybovat nekde kolem 5 KW

vytapena plocha je: 107 m2

cely dum je vytapen podlahovym topenim

Jde mi o to, ze naklady na vytapeni a ohrev vody nejsou pri teto tepelne ztrate nikterak vysoke a chtel bych vedet nakolik je vubec realne instalovat tepelne cerpadlo s realnou navratností kratsi než 10 let. (jakmile se navratnost dostane k 10 letum je invetsice prakticky nevratna z duvodu omezene zivotnosti kompresoru)

Navratnost me zajima pri aktualnich cenach energii a urcite nechci resit nejake zvysovani atd. (je to samozrejme pekne pokud mi zvyseni cen energii prinese rychlejsi navratnost, ale rozhodne to neni neco s cim bych chtel pocitat)

POZNAMKA NA ZAVER: TEPELNE CERPADLO BYCH CHTEL, ALE PRIJDE MI, ZE SE MI INVESTICE DO NEJ NEMUZE PRI SOUCASNYCH CENACH NIKDY VRATIT.

ps. eventualne bych mel zajem o vyuziti rekuperace (pokud by mela realnou navratnost - ale zde nemam zadnou predstavu)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.