Pomoc pri vyberu Elektrokotel vs tepelne cerpadloDobrý den,
v současné se rozhodujeme jaký druh topení a ohřevu vody zvolit pro náš nový dům.
Přibližné udaje naseho domu
Bungalow (prizemni dum bez podsklepení)
staveno z heluz family 30cm + 120mm EPS (okna s prostupem cca 0,9)
strop 300 mm vata ve dvouch vrstvach
podlahovy polystyren 150mm
Priblizna tepelna ztrata budovy je cca 3,5 (bez vetrani), s vetranim a vymenou vzduchu se muze hodnota pohybovat nekde kolem 5 KW
vytapena plocha je: 107 m2
cely dum je vytapen podlahovym topenim
Jde mi o to, ze naklady na vytapeni a ohrev vody nejsou pri teto tepelne ztrate nikterak vysoke a chtel bych vedet nakolik je vubec realne instalovat tepelne cerpadlo s realnou navratností kratsi než 10 let. (jakmile se navratnost dostane k 10 letum je invetsice prakticky nevratna z duvodu omezene zivotnosti kompresoru)
Navratnost me zajima pri aktualnich cenach energii a urcite nechci resit nejake zvysovani atd. (je to samozrejme pekne pokud mi zvyseni cen energii prinese rychlejsi navratnost, ale rozhodne to neni neco s cim bych chtel pocitat)
POZNAMKA NA ZAVER: TEPELNE CERPADLO BYCH CHTEL, ALE PRIJDE MI, ZE SE MI INVESTICE DO NEJ NEMUZE PRI SOUCASNYCH CENACH NIKDY VRATIT.
ps. eventualne bych mel zajem o vyuziti rekuperace (pokud by mela realnou navratnost - ale zde nemam zadnou predstavu)