Topný systém OKÁL

AH Antonín Hanus @antonin.hanus před 10 roky07.12.2014 17:03:00
Topný systém OKÁL

Dobrý den přeji.
Najde se někdo, kdo mi pomůže se lépe rozhodnout?
Jedná se o rekonstrukci domu "OKÁL", kde přízemí je zděné a další 2 patra jsou dřevěná "montované". Dům má nová plastová okna, zateplenou fasádu 10cm, nová střecha. Z přízemí (garáže, prádelny, atd..), stejně tak z půdy je stavba taktéž zateplena. Nyní je dům řešen plynovým kotlem s výměníkem. Většina ostatních domů má navíc krbová kamna a plyn na dotop či jen kotel na tuhá paliva.
Dům projde kompletní vnitřní rekonstrukcí.
Aktuálně jsme na tom tak, že nejsme zcela rozhodnuti zda plynové vytápění přes kondenzační kotel se zásobníkem na teplou vodu či tepelné čerpadlo vzduch - voda. Vše je o poměru cena / výkon / návratnost.
Předpokládám, že stávající soustava rozvodu topení přijde ven neboť jsou v přízemí velké a tlusté železné trubky a to by se prodražilo na vytápění. Je to tak ?
Realizace vytápění by měla nastat v průběhu od 01/2015 do 04/2015. Termín realizace je plovoucí neboť předpokládaný termín stěhování je 05÷06/2015

1) přízemí - garáž, prádelna, posilovna
Předpokládám temperování radiátory s tím, že kotel bude v prádelně, TČ venku.
Tento prostor není utopen v terénu, ale je zároveň s venkovní komunikací. Většina okolních domů (okálů) neřeší vytápění ani temperování těchto prostor a prý tam nemrzne.

2) 1.patro - obývací pokoj, ložnice, kuchyň, koupelna a chodba
Podlahové vytápění mokrá či suchá varianta. Aktuálně jsou zde OSB desky, pod kterými je betonový potěr a panel. Otázka je, jak kvalitní použít spodní zateplení pod vyt. podlahu ? Nechci ohřívat konstrukci a tím mít vysoké ztráty.
Představa manželky je plovoucí podlaha 8mm a koupelna dlažba, ale já tlačím kompletně na vynilovou podlahu.

3) 2.patro - 3×ložnice, koupelna a chodba
Vytápění buď radiátory nebo suchá varianta podlahového vytápěni s ohledem na zatížení dřevěné konstrukce. V případě radiátorů je potřeba předimenzovat radiátory a to s ohledem na efektivnost => nízká teplota do otopného okruhu, podobně jako u vytápěné podlahy.
Představa manželky je plovoucí podlaha 8mm a koupelna dlažba, ale já tlačím kompletně na vynilovou podlahu.

Je mi jasné, že se nebude jednat o 100% návrh vytápění. Určitě mne zajímá i několik variant včetně počátečních nákladů, ale i předpokládaných nákladů na celoroční provoz. Pokud možno včetně zvolených agregátů a zařízení k tomu určených. Dále také výška podlahy pro instalaci, respektive o kolik se zvýší či jaký je potřeba prostor. Předpokládaná tepelná ztráta je prý 6÷7 kW. Každé patro má cca 60m2.

Rozpočet na kompletní topnou sestavu je omezený a bude hrát svou roli. Na druhou stranu nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci. Mám tím na mysli např. TČ za 30.000,kč a za dva roky lehne. Opačný příklad je sestava TČ za 250.000,-kč, kde návratnost je 20 let či více. Jak jsem již psal, vše je o poměru cena / výkon / návratnost. Také důležitý faktor je následný servis.

Rád si nechám poradit od odborníka.
Předem děkuji za vaší ochotu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.