Jak ohřívat TUVMám dotaz. V RD mám dvě bytové jednotky.
Přízemí ohřívá tuv plynovým turbokotlem -průtokový ohřev, odběrné místo dřez (tam je to ale nepoužitelné,dlouho odtéká jen studená voda) a vana. Obydleno dvěma seniory
V patře mám elektrický bojler 100litrů - nahřívá se kdykoliv během dne, zapojen do obyč zásuvky. Odběrná místa dřez, vana, umyvadlo, sprchový kout. Bojler je v koupelně, bezproblémový provoz, kapacita s tímto režimem stačí. Obydleno dva dospělí a jedno dítě, do budoucna ještě druhé dítě.
Dům vytápím automatickým kotlem na uhlí -topím defakto od konce září do cca začátek května. Uvažuji tedy že bych automat využil i na ohřev TUV a zároveň se zbavil průtokového ohřevu tuv pro přízemí.
Jak nejlépe toto vyřešit? Dát do kotelny centrální bojler (250litrů?) a do patra zavést cirkulaci k místu stávajícího bojleru a v létě ho nahřívat elektrikou, nebo nějak plynovým kotlem (jak?). Centrální bojler by mohl mít dva výměníky a elektrické těleso.
Nebo pro každé patro vlastní kombinovaný bojler - v patře připojení na topení možné pouze z radiátorové větve a regulovat vstup do bojleru termoventilem, ale pak by zřejmě byl problém používat ekviterm regulaci kotle -zatím ji tedy nepoužívám, ale chystám se na ni.
Nebo nějaké jiné řešení? Jde mi o to aby to bylo ekonomické. Plyn po instalaci automatu už slouží pouze na ohřev tuv, již se s ním netopí.
Děkuji za rady.