Jake zvolit zapojeni vytapeni krb + podlahove topeni + radiatory

Jake zvolit zapojeni vytapeni krb + podlahove topeni + radiatory

Dobry den,

pred casem jsem potreboval ke stavebnimu povoleni i projekt topeni. Nedaval jsem tomu nejakou vahu. Procetl jsem par diskuzi a projektantovi jsem rekl, ze:
- rad bych krbovou vlozku s vymenikem (teorie byla, ze si tim vytopim barak a usetrim na plynu, jak jsem se dozvedel, v mem pripade nicmoc). Proste mel jsem takovou vizi, ze pomoci ohrate vody zatopime rovnomerne v celem baraku. Od teplovzdusneho vetsinou je teplo jen tam kde je, popripade se musi delat teplovzdusne rozvody.
- plynový kondenzacni kotel (opet teorie, je kondenzacni, musi usetrit, v mem pripade opet asi na nic, protze bude fungovat pri vysokych teplotach)
- v prizemi podlahove vytapeni
- v patre radiatory (na co podlahove, radiatory budou levnejsi, opet jiz neni tak uplne pravda).
Projektant naprojektoval reseni. Bohuzel nyni, kdy mam realizovat vytapeni a tak trochu zjistuji co a jak, jsem dosel k zaveru, ze to puvodni reseni neni nejstastnejsi.

Reseni bylo:
- kondenzacni kotel pripojen na akumulacni nadrz (750/200TUV)
- krbova vlozka s vodou pripojena na akumulacni nadrz
- z akumulacni nadrze rozvod teple vody
- z akumulacni nadrze pres smesovac rozvod podlahoveho topeni
- z akumulacni nadrze rozvod do radiatoru

Reseni je dosti slozite (tim myslim, ze obsahuje spoustu prvku, ktere se budou muset zaplatit a mohou se porouchat). Dale pak kondenzacni kotel bude muset topit na vysokou teplotu, aby docilil teploty do radiatoru i pro teplou vodu, pak tedy asi postrada smysl kondenzacni kotel. Akumulacni nadrz ma v sobe i nadrz na teplou vodu, cili predpokladam, ze pokud budu chtit teplou vodu, budu si aspon castecne od ni ohrivat i topeni treba v lete (tim myslim rozvody trubek, radiatory/podlahovka bude zavrena). Dale pak krb, pokud v nem zatopim, voda v nadrzi se bude ohrivat, co kdyz to dojde do stavu, kdy bude zahrata na teplotu radiatoru a v krbu budu stale topit, cili tepla voda bude jeste teplejsi a akumulacni nadrz se bude ciste teoreticky stale zahrivat. Plus spousta cerpadel, pojistek a dale se urcite najdou dalsi veci, ktere jsem uz z tech konzultaci s topenari zapomel. Jo a to jeste, ze kotelna je v patre, takze akumulacni nadrz do patra, vubec nevim jak bych ji vymenoval, protoze pak neprojde dverma:)

Proc pisi sem, moc bych chtel nekoho poprosit o radu, spis natuknuti, jak to resit a to reseni uplne zmenit. Jedinou podminkou co je, ze bude krbova vlozka (je jedno jestli voda nebo jen vzduch) a nejaka nadrz na teplou vodu. Zadne tepelne cerpadlo ci kolektory. A taky abych rocne nevykrvacel:)

Chapu, ze je to slozity problem a mel bych to resit s nekym osobne. Nic mene, potreboval bych mit aspon neco v ruce, ktery smery probrat s projektantem apod.

Zatim mi nejlepe vychazi toto reseni:
- podlahove vytapeni nahore i dole
- plynovy kondenzacni kotel
- krbova vlozka jen vzduch
- plynovy bojler na teplou vodu

Zajimalo by mne treba i teoreticky jaky je rozdil v rocnich nakladech, pokud by to reseni bylo:
- podlahove vytapeni dole
- radiatory nahore
- plynovy kotel s zasobnikem na teplou vodu
- krbova vlozka vzduch

Vypoctena tepelna ztrata objektu je 9kW.

Predem dekuji za jakoukoliv infomraci.

PC.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.