YouTube - Oheň_1_PC.avi
Oheň v krbových kamnech Romotop Reggio
Dřevo v kamnech budu moct použít až za několik let (obávám se že touto dobou ještě stojí v lese), takže mi nezbývá než několik let používat brikety. Nejsem si ale jistý hrubou kalkulací, počítám takto (již s DPH):
a) elektřina: měsíční sazbu nezapočítávám, ostatní poplatky 650,- za 1MWh, cena NT 2400,- za 1MWh, tedy celkem přepočet na kWh je to tedy cca 3Kč.
B) briketa: budu počítat výhřevnost 4,5kWh na 1kg, i když s tím mám trochu mentální problém (každej prodejce tam samozřejmě napíše že to je z tvrdého dříví a že to má min vlhkost, ale radši bych tomu moc nevěřil vzhledem k tomu, co mi o legislativě řekl jeden prodejce, nehledě na to, že s tou vlkostí to taky nemusí být tak skvělé - dnes mi pár briket při roztápění nehezky syčelo). Radši budu počítat 4kWh na 1kg. Při ceně 5Kč za kg mi vychází cca 1,3 Kč za 1kWh. Jenže co už nevím jestli se musí zohlednit a jak je počáteční roztopení kamen, netopení na optimální výkon (dušení), jestli se musí odpočítat teplo uniklé ve formě spalin komínem (je to již započítané v účinnosti?) apod. Dokáže mne někdo navést na reálnou cenu kWh získané z brikety? Účinnost krbovek je udávaná 80%.....
Jojo v americe jsou tyto technologie rozšířeny a vyrábějí se tam . Tady je stránka s testovanými kamny a tam kde je…
před 10 roky
Ten druhý odkaz na youtube s dlouhohořícím krbem je fascinující. Lze něco podobného sehnat u nás? Pokud jsem se totiž…
před 10 roky
Špinavé sklo ? Měl jsem jotulky f 602cb (se sklem) a tam byl vždy jen po delší době šedavý nádech. A to kamínka nebylo…
před 10 roky
12 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení