Po vyřazení THR nefungují směšovačePřeji krásný den všem. Potřeboval bych poradit, jsem už celkem bezradný.
Ve svém minulém příspěvku jsem popisoval, že mám v RD topný systém skládající se z:
- kondenzačního kotle
- termohydraulického rozdělovače THR
- tři směšovacích podlahových rozdělovaču
- asi 7 radiatorů
- a pěti čerpadel (kotel, hlavní za THR a po jednom v každém rozdělovači
(viz obrazek Topný systém)
Bohužel topenářská firma mi místo vyprojektovaného THR od Buderusu nainstalovala nějakou modrou trubku, která evidentně nesplňuje co se od ní očekávalo.
Na obrázku THR popis a THR-Teploty je videt, že přestože z kotle do THR vstupuje teplota skoro 63st, tak z THR vystupuje voda jen asi 43st - tedy o 20 st méně. Pokusy jsem postupně zjistil, že výstupní teplota z THR je prostě jen asi o 4st vyšší než zpátečka z topného systému, takže o 12 hod později vystoupá teplota zpátečky na 50st a pak je teplota výstupní do topení 55.
Vyměnil jsem kotlové i hlavní čerpadlo za Alpha2, čímž jsem snížil spotřebu a hlavně vidím průtoky na obou stranách THR.
Rozdíl teplot na vstupu a výstupu THR je 20 st i když nastavím průtok na obou čerpadlech stejný!!!! (nevím, jak to ovlivnuje prumer trubek na obou stranach THR, protoze ty v kotli jsou asi polovicni, než ty hlavni topneho systemu)
Jelikož mám v kotli elektronicky řízené čerpadlo, tak jsem se rozhodl vyzkoušet, jestli by topný systém nefungoval bez toho THR.
Zkusil jsem tedy udělat jednoduchý Bypass THR a zkoušel jak se bude topný systém chovat, než to nechám topenářskou firmu předělat.
(viz obrazek THR-uprava -ja vim vypada to hrozne, ale jeste, ze jsem to nenechal predelat napevno, takhle to jeste muzu vratit)
Pote co jsem udelal bypass THR a spustil system tak mi bohužel přestaly fungovat všechny směšovače v rozdělovačích podlahovek.
Tím myslím, že přestože směšovací ventil pustí teplou vodu k čerpadlu, tak čerpadlo si tuto teplou vodu nenasaje, zřejmě si stále točí vodu z trubek - jako kdyby to kotlové čerpadlo mělo malý tlak a nebylo schopné tu vodu těm čerpadlům vnutit. (viz obrazek Rozdelovac)
Čerpadlo v kotli je 25-60 tedy mnohem výkonější než 25-40 co tam původně bylo, dokonce průtok můžu nastavit o polovinu vyssi (1,5 m3/h) nez v situaci s THR. Přesto směšovače nefungují.
Nemáte někdo nějaké vysvětlení?
Ještě jedna zahada se během mých experimetů objevila a nevim, jestli s tím nemůže souviset. Kdyz jsem delal ten provizorni Bypass THR, tak jsem vypustil vodu z casti kolem kotle za ventily (asi 15 litru) a kdyz jsem system znovu napustil, tak v nem bylo asi 15 litru vzduchu. Cerpadlu trvalo po spusteni asi pul hodiny, nez se vzduch dostal pryc (chvilema bezelo naprazdno a musel jsem ho na chvili vypnout). Nakonec se situace uklidnila, prutok na cerpadle je 1,5m3/h a vzduch už není slyšet. Jenže mě není jasné kam zmizel!! Obešel jsem všechny radiatory a v nich vzduch neni zadný!!! Podlahovky byly vsechny zavrene behem prvni pul hodiny, takze tam se vzduch asi nedostal. Jenze kam zmizel? Mohl nejak zmizet pres expanzni nadobu? Nemuze mi nekde "viset" a způsobovat problemy tem rozdelovacum?
Budu vdecny za jakoukoli radu ci tip. .....