jak vytápět nízkoenergetický RD 99m2 + ohřev TUVDobrý den.
Prosím o názory a doporučení ohledně způsobu vytápění a ohřevu teplé vody pro RD.
RD: bungalov 4+kk, podlahová plocha 99m2, oddělená technická místnost 3,6 m2. Stěny 25 cm broušená cihla + 25 cm EPS, podlaha 18 cm EPS, tepelný most mezi základovou deskou a zdmi – první řada zdiva Ytong P-400 25cm; strop SDK 40 cm minerální vata; střecha sedlová 30°- sbíjené vazníky.
Celk. tepelná ztráta prostupem: 1600W
Tepelná ztráta větráním (0,3hod-1): 1000W
(Spočítáno pomocí kalkulátorů na tomto serveru, snad je to správně).
Rekuperace nebude.
Nyní jsem ve fázi, kdy je hotová základová deska, příští rok bychom chtěli stihnout hrubou stavbu.
Představa o vytápění:
- teplovodní podlahové topení
- interiérový kotel na dřevo se zadním přikládáním (Verner 13/10.2, výkon 11,5 kW do teplovodního výměníku, 1,5 kW sáláním do místnosti – cca 95 m3 + chodba 25 m3)
- akumulační nádrž s výměníkem pro průtokový ohřev TUV (příp. vnořený bojler), objem cca 800-1000 l (?) + dohřev vody v aku elektropatronou (příklad typu: http://akumulacni-nadrz.cz/lmt-1000-d790… )
(Aku by mohla obsahovat i výměník pro případné pozdější připojení např. solárních kolektorů.)
Moje pochybnosti / dotazy:
1) Jaký zvolit zdroj vytápění na dřevo? Měl jsem vybraný Verner 13/10.2, ale firma Verner a.s. byla vytunelována, proto je asi značně riskantní o této značce uvažovat. Ostatní výrobci ale bohužel nenabízí řešení s podobnými parametry – pro použití v nízkoenergetickém/ pasivním domě. Tzn. nízký výkon do vzduchu (Verner „jen“ 1,5 kW) a co nejlepší poměr výkonu do vody (Verner pěkných 88%). Nejbližší alternativa, kterou se mi podařilo najít, je BEF home Aquatic WH60 – provedení se zadním přikládáním má být novinka 2015. Výkon do vzduchu už je ale 2,7kW. Možná by výrobce uměl osadit dvířka zasklením z 3-skla namísto standardního 2-skla, to nevím.
2) S tím souvisí obava: Nebude se prostor, do kterého budou otočena prosklená přední dvířka přehřívat? Kamna/ vložka bude umístěna v obývacím pokoji spojeným s KK (36m2, 95 m3), ale hned cca 0,5m od nich budou 1m široké zasunovací dveře s možností otevření do chodby (8,5 m2, 25 m3).
3) Není celý nápad s topením dřevem (+ teplovodní výměník) zbytečně složitý, nákladný a k tomu i dost málo komfortní? Jinými slovy nevím, jestli mi stojí za „pohled do ohně“ v obýváku jít takto složitou a drahou cestou.
Jaké jsou alternativy? Plynovou přípojku mít nebudeme, takže na výběr jsou možnosti založené na elektřině, spalování biomasy nebo využít solární energie.
Osobně si jako alternativu dovedu představit tepelné čerpadlo vzduch-voda se záložním bivalentním zdrojem na elektřinu (elektrokotel). Cenově by to nemuselo vycházet hůř než ta varianta s Vernerem.
Díky za postřehy...
Martin