Zhodnocení NED: Vytápění a izolace, zvolil jsem správně?

Reklama
Zhodnocení NED: Vytápění a izolace, zvolil jsem správně?

Zdravím zdejší pravidlené diskutéry,

TZB sleduji již řadu měsíců stejně jako jiná fóra o bydlení/stavbě a jsem nadšen vysokou úrovní diskuse, kterou tu lze na všemožná témata najít. Dodám, že před půl rokem jsem byl stavbou domu a informacemi k tomu se vztahujícími neposkrvněn, jsem tedy laik, který načetl TZB, living, modroustřechu apod. Prosím Vás tímto pánové o komplexní zhodnocení našeho domu a to zejména ve věci vytápění a izolace. Projekt je na bungalov s užitnou plochou 169m2, z čehož 25m2 je garáž, dispozice 5+kk. Rádi bychom NED s nízkými náklady na vytápění, dům bude na HYPO z drtivé části.

1) Zvolili jsme zdivo z 30cm cihel + 20cm EPS (grey). Abychom se vyhnuli problémům, které EPS způsobuje a dosáhli na NED s příjemným klimatem, zvolili jsme pasivní rekuperaci, od které nečekám úspory, ale hlavně ideální úroveň kvality ovzduší, vlhkosti apod.

2) Vzhledem k poměrně silnému zateplení (viz výše) jsme zvolili jako ideální vytápění PLYN co se nákladů investice a vytápění týče, který je vlastně primární a jediný zdroj tepla. Krb nechceme, fotovoltaika apod nebude. Četl jsem tu diskuse ohledně atmosferických (obyčejných) kotlů a kondenzačních kotlů ale jsou tu dva názory, které se dost vzájemně liší a není jasné co vlastně komu doporučit. Chápu, že jsou zde hlavní TZ, které však prozatím neznám, ale z výše uvedených informací to snad bude ostříleným diskutérům jasné. Co se týče oken, máme plastová, v každé místnosti jedno 1,75m široké a cca 1,4m vysoké okno, v kuchyni+obýváku pak terasové okno o šíři 4,5mx2,4m HS portál a dvě 1,5x1,2 okna. Pro představu je Uw0,85, HS portál bude mít horší vlastnosti. Moje otázka tedy zní, je plyn dobrá volba? Přípojku máme na hranici pozemku. Zvolili byste atmosferický nebo kondenzační kotel? Dočetl jsem se, že je třeba volit nízkovýkonnostní model, který bude mít nízký spodní výkon aby tzv. necykloval, tedy že se bude vypínat a často zapínat, což nesvědčí nákladům ani životnosti kotle.

3) Izolace podlahy a stropu - to je pro mne velká neznámá, takže jen vypíšu to co jsem našel v projektu.

3a) - strop/střecha: Pálená taška Roben, Střešní latě,kontralatě, pojistná hydroizolace Dekten PRO, střešní vazníky, Izolace DEKWOOL G039 ROLL 200mm, SDK rošt + izolace DEKWOOL G039 60mm, parotěsná zábrana DEKFOL N, závesný podhled

3b) - podlaha: Podlahová krytina 15mm, Anhydrit 45-50mm, separační vrstva, izolace EPS 100MM (GREY), izolace proti radonu a vlhkosti DEKBIT AL S40 + DEKBIT V60 S35, ŽB deska 150mm, podsyp šterk 150mm

Moje otázka zní, zda je skladba a izolace v podlaze a stropu adekvátní pro NED. Dle všeho nejvíce tepla po oknech uteče stropem, takže bych nerad, aby silné izolace stěn přišly vniveč. Podlaha bude asi též neméně důležitá.

Tímto zakončuji můj dlouhý příspěvek, na který jsem se chystal již několik dní. Snad se najdou diskutéři včetně těch nejpovolanějších a na TZB nejznámějších, kteří by svým názorem příspěli do diskuse. Předme děkuji všem za přínosné komentáře. Ondra

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

97 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.