Podsklepení celé novostavby RDDobrý večer,
prosím o Váš názor na celo-podsklepenou novostavbu RD ve smyslu jestli někdo z Vás má popř. zná někoho s podsklepeným RD asi ne starší než 10 let - prostě stavěno dá se říct už v poslední době..
Jde mi především o to jestli se po delším užívání novostavby nevyskytnou nějaké spodní vody...plísně...vlhkost atd i když dle mého názoru je v dnešní době spousta možností jak předejít těmto nepříjemnostem....ptám se hlavně proto, protože jsme teprve ve fázi rozhodování o budoucím RD ( horizont cca 2 let ) a řešíme dilema jestli podsklepit celý dům a umístit tam technickou mistnost a hlavně úschovnu nářadí...sekačky, kola, lyže atd....a prostě i takovou spížku na ovoce atd.... ale obáváme se budoucích problémů...spodních vod...vlhnutí...plísní ..- těch máme ve stávajícím bydlení dost....
Popř. jak máte vyřešeno vy skladování všeho potřebného tj. hlavně sekačky, zahradnického náčiní...kol...lyží atd.... - uvažovali jsme nad garáží přilepenou na RD, ale vzhledem k tomu, že se chceme vlézt do 150m2 a tím pádem stavět částečně svépomocí tak toto padá.... dům by měl být cca 140m2 obytné plochy + přesahy střech....
A stavět extra "garáž" na tyhle nepostradatelné věci na zahradu mi přijde jako docela velký luxus - když budu počítat opět s novým stavebním povolením atd.... i když na druhou stranu je nám jasné, že i stavba sklepu bude drahým řešením tak se chceme rozhodnout podle Vašich zkušeností s možnýma problémama.....
Pokud Vám to pomůže tak máme mírně svažitý pozemek.... dle třídy BPEJ 743 ... - to 43 znamená:
43 - Hnedozeme luvické, luvizeme oglejené na sprašových hlínách (prachovicích), stredne
težké, ve spodine i težší, bez skeletu nebo jen s prímesí, se sklonem k prevlhcení.
Shrnutí....
a) problémy se sklepem - popř. extra garáž ?
b) dle hodnocení BPEJ by teoreticky bylo možné uvažovat o tom, že vhodně zvolený plošný kolektor pro budoucí TČ by mohl být "vhodný" ? ( aspoň přibližně ? )
c) ještě otázka mimo okruh.... musí se platit za vyjmutí ze zemědělského půdního fondu? Někde jsem dle BPEJ naší parcely našla cenu snad 55 tisíc za 1000m2 - vyjímali bychom cca 75% z ha takže se mi to zdá jako strašná "pálka"....
Všem děkuji za případné rady a názory...uvítáme i kritiku :) ( tu především... )