Zanášení konce komínu za silného větruDobrý den,
po výkendovém silném větru, se mi po devíti letech objevil na komíně problém, který bych potřeboval konzultovat.
Mám komín s 140mm nerez vložkou cca 12m od krbových kamen. Vložka trčí z komínového tělesa asi 20 cm nad. V kamnech topím z 95% tvrdým dřevem. Na podpal mám smrk/břízu/borovici.
V pátek a v sobotu došlo k zahoření usazenin na konci komína. Komín byl čištěný před sezónou a ani při kontrole v neděli jsem nenašel žádné nadměrné zanešení.
Problém byl pouze ten kousek vložky, který trčí nad komín. Tam bylo usazenin příliš moc. A vyskytovaly se pouze těch 20-30 cm od konce vložky, dále do komína už nebylo nic. Mám teorii, že ten silný vítr, co se tu od čtvrtka prohání, nadměrně ochlazuje onu část nad komínem tam kondenzují spaliny, které se následně vznítí.
Samozřejmě, že nějaké kousky žhavých usazenin, propadly až do sklepa, k výběrnímu okénku a zde začaly hořet zbytky, co se nasbíraly od podzimu. To hoření nebyla žádná tragédie, žádný dvoumetrový plamen, spíš pouze létaly jiskry z komína a vítr je roznášel po okolí. K potěše všech sousedů. A v komíně to hučelo.
Chtěl bych se zeptat, zda-li je moje úvaha o kondenzaci díky déle trvajícímu prudkému větru správná. Podobná situace se ještě nestala a současně ještě nikdy nefoukal tak prudký vítr tak dlouho. Většinou si zabouřilo dva dny a byl pokoj.
A pokud ano, zda-li by pomohla nějaká stříška a případně jaká. Nyní nemám na konci komína žádnou stříšku, podobně jako ostatní domy v okolí.