Jaký druh vytápění zvolit

Reklama
Jaký druh vytápění zvolit

Zdravím všechny,

předem mého dotazu bych rád upozornil, že jsem v oboru jsem opravdový laik, takže se předem omlouvám za případné bludy.

Nicméně dotaz je následující. S manželkou jsme si pořídili starší dům a právě stojíme před otázkou jaký druh vytápění zvolit. První záměr byl automatický kotel na hnědé uhlí a k tomu je již dle projektu i nová otopná soustava (radiátory). To je asi první chyba, ale už je to hotovo, takže dále. Původní dům je dvoupodlažní s podkrovím a plně podsklepený, taková typická "kostka" ze sedmdesátek 9x9m (cca 2,5 stropy). Jako první šla na řadu okna a máme teď plastová Otherm s trojskly a dále jsme dům zateplili 16 polystyrenem (první vrstva 1 podlaží 40 calofrig a 2 podlaží 30 cihla). Nad suterénem je zatepleno 10 polystyren a na půdě (tedy nad 2NP) máme 26cm vatu.

Tak a teď už k vytápění. Zpracovatelé NZÚ nám řekli, že prý je původní automatický kotel (Benekov 20) po zateplení předimenzovaný a ani se nevyplatí (pořizovací cena a úspory se nám budou vracet hodně dlouho). Každopádně to s nimi není lehké pořízení a vyjma papírování už s nima nechci moc mít. Trochu se pídím po plynu a po elektrokotlech a to zejména kvůli komfortu. Komín máme, ale není vyvložkovaný a plyn máme pouze na hranici pozemku kapličku. Co se týče elektrokotle, tak tam záleží hlavně na TZ. A tu jsme u druhého zádrhele. Jediný údaj jsem našel v projektu na vytápění, kde je uvedeno, že TZ na "zateplený objekt" (v tu dobu ještě nebyl ani návrh - takže nevím podle čeho je to vypočítáno) jsou 18,4kW. Pokud by tomu bylo tak, je elektrokotel nesmysl, ale přijde mi to přehnané. Od NZÚ mám pouze výpočet en.náročnosti a tam se uvádí (mimo jiné) Měrná potřeba tepla na vytápění budovy 89 kWh/(m2.a).

Předesílám, že bychom hlavně rádi vyměnili stávající Dakon DOR 32 za něco "elegantnějšího" a hodně budeme řešit vstupní náklady. Ještě doplním, že máme navíc krbovou vložku s rozvodem horkovzduchu. Děkuji předem za tipy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.