Zatuchlá vodaDobrý den.
Bydlím asi 3 roky v novostavbě a mám problém s kazící se pitnou studenou vodou v rozvodech.
Vodu jsem měl při kolaudaci O.K. Začalo to asi po roce, kdy měla voda jinou chuť než ze začátku. Pomohlo Savo do studny. Po půl roce opět problém. Dal jsem na rozbor pachu- výsledek "zatuchlý 3stupeň"Jako by voda v potrubí stála a kazila se, ale nás je 5 a kohoutky se prakticky nezavírají:-)
Po dlouhém hledání a zkoušení všeho možného jsem demontoval tlakovou nádobu a v gumovém vaku byl zelený povlak od stojaté vody. Vyčistil jsem, vysavoval a domníval se, že to bylo způsobeno nižším protitlakem vzduchu, který se fouká do nádoby. Teoreticky, kdyby nebyl v nádobě žádný protitlak, voda by ve vaku stála a kazila se, ale toto bych poznal na stále se zapínacím čerpadle, třeba při sprchování. Po čtvrt roce opět ten sám problém a to protitlak klesl jen o pár desetin.
Popíšu ještě zapojení systému: vrtaná studna cca 12m, ponorné čerpadlo, na sacím potrubí klapka, pěticestná tvarovka na ní tlaková nádoba 100l, tlak.spínač, manometr, na vývodu filtr. Toto vše ve sklepě asi 12m od domu.
Voda ve studni je perfektní, kazí se někde v rozvodech, ale kde?
Děkuji za jakoukoli radu.
Karel