Tepelné čerpadlo x plyn a el. bojer ???Dobrý den,
kupujeme starší rodinný dům (rok výstavby 1973-5) a řeším co s topením, i když jsem se v tomto oboru pohyboval a pohybuji, prosím o potvrzení či vyvrácení mých informací.
Dům je samostatně stojící, vystavěn z cihel a tvárnice, tloušťka obvodového zdiva je 45cm (projektováno na topení elektřinou).
Dům budeme rekonstruovat, zateplovat se nebude.
Dům má 2 podlaží, je umístěn v kopci, tudíž spodní patro má 140metrů, ale zhruba polovina jsou sklepy a vrchní patro má cca 140metrů, kde je byt 3+1.
Jelikož se budou dělat komplet nové rozvody topení ve vrchním bytě, uvažuji o vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda.
Ale musím uvést nějaké plusy, které od tohoto záměru odrazují:
Ve spodním skoro zrekonstruovaném patře je ve 2 místnostech dlažba s elektrickým podlahovým topením. V obytné místnosti jsou nová kamna VAF.
Dalším plusem je zánovní kotel IMMERGAS a vyvložkovaný komín (nerez).
Plusem pro čerpadlo je, že je v suterénu dostatek místa na technologii a ve vrchním bytě se bude dělat kompletní rekonstrukce otopné soustavy, tudíž se může naprojektovat na menší teplotní spád.
Mínusem je, že se bude muset koupit nový bojler na elektřinu, starý dosluhuje.
A teď - vyplatí se investovat do tepelného čerpadla ? (můj odhad je cca 150.000,-Kč + výměna otopného systému, která nás čeká tak jako tak).
Můj názor je ten, že se to za současného stavu a podmínek nevyplatí. Dům by se možná musel zateplit, bylo by nutno více otopných těles (větších) a samozřejmě investice a teď jde o to jestli se to vyplatí, ale dle mého názoru bude návratnost hodně velká.
Pro info přikládám, že současný majitel protopil ročně plyem a elektřinou cca 45.000,-Kč ročně.
Děkuji a hezký večer všem.
Jakub