Tepelné čerpadlo x plyn a el. bojer ???

Reklama
Tepelné čerpadlo x plyn a el. bojer ???

Dobrý den,

kupujeme starší rodinný dům (rok výstavby 1973-5) a řeším co s topením, i když jsem se v tomto oboru pohyboval a pohybuji, prosím o potvrzení či vyvrácení mých informací.

Dům je samostatně stojící, vystavěn z cihel a tvárnice, tloušťka obvodového zdiva je 45cm (projektováno na topení elektřinou).
Dům budeme rekonstruovat, zateplovat se nebude.
Dům má 2 podlaží, je umístěn v kopci, tudíž spodní patro má 140metrů, ale zhruba polovina jsou sklepy a vrchní patro má cca 140metrů, kde je byt 3+1.

Jelikož se budou dělat komplet nové rozvody topení ve vrchním bytě, uvažuji o vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda.

Ale musím uvést nějaké plusy, které od tohoto záměru odrazují:
Ve spodním skoro zrekonstruovaném patře je ve 2 místnostech dlažba s elektrickým podlahovým topením. V obytné místnosti jsou nová kamna VAF.
Dalším plusem je zánovní kotel IMMERGAS a vyvložkovaný komín (nerez).

Plusem pro čerpadlo je, že je v suterénu dostatek místa na technologii a ve vrchním bytě se bude dělat kompletní rekonstrukce otopné soustavy, tudíž se může naprojektovat na menší teplotní spád.

Mínusem je, že se bude muset koupit nový bojler na elektřinu, starý dosluhuje.

A teď - vyplatí se investovat do tepelného čerpadla ? (můj odhad je cca 150.000,-Kč + výměna otopného systému, která nás čeká tak jako tak).

Můj názor je ten, že se to za současného stavu a podmínek nevyplatí. Dům by se možná musel zateplit, bylo by nutno více otopných těles (větších) a samozřejmě investice a teď jde o to jestli se to vyplatí, ale dle mého názoru bude návratnost hodně velká.
Pro info přikládám, že současný majitel protopil ročně plyem a elektřinou cca 45.000,-Kč ročně.

Děkuji a hezký večer všem.

Jakub

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

45 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.