Izolace minerální vatou 5 cmDobrý den,
plánuji realizaci nové fasády na vile z 30. let v Turnově. Dům je z plných cihel 45 cm, v chodbě mezi patry pouze 30 cm. Zvažoval jsem realizaci nové fasády bez zateplení z důvodu zachování estetiky domu. Na domě se nebudou měnit okna, jsou repasována původní kastlová okna, vnější křídla zateplena zafrézovaným dvojsklem. Dům má sokl obložený pískovcem do výšky mezi 50 cm a 1 m (pískovec rovněž zůstane zachován, mezi soklem a zdivem je původní izolace). Dům je ze 2/3 podsklepen, ve spodním ani horním bytě nejsou stopy vlhkosti, ty jsou pouze na vnějších stěnách ve sklepě. Stropy horního bytu jsou zatepleny minerální vatou 18 cm mezi trámy, šikminy celulózou. Z hlediska kondenzace vodních par v konstrukci se nedoporučuje šíře izolantu menší než 8 cm, z hlediska norem na tepelný odpor se pak doporučují ještě větší mohutnosti izolací. Zajímalo by mě, zda je relativně bezpečné zateplit dům 5 cm minerální vatou? Na zateplení by kromě stěrky přišla omítka nanopor 2 mm. Je mi jasné, že bude docházet ke vzniku kondenzace v konstrukci. Je skladba zateplení s 5 cm minerální vaty dostatečně difúzně otevřená, že je možné kondenzaci v rámci bilance zkondenzované / odpařené vody tolerovat? Ke kondenzaci dochází i nyní - v rámci roční bilance se musí odpařit povrchem v exteriéru. Je mi jasné, že čistě z hlediska zateplování a dosažených úspor, nelze 5 cm doporučit, můžeme ale rizika tolerovat, stojí to za to do toho jít nebo raději nezateplovat vůbec? Prosím nedoporučujte zvýšit šíři izolantu, takovou variantu nezvažuji z důvodu zachování estetiky domu.