Izolace minerální vatou 5 cm

Rubriky:

Reklama
Izolace minerální vatou 5 cm

Dobrý den,
plánuji realizaci nové fasády na vile z 30. let v Turnově. Dům je z plných cihel 45 cm, v chodbě mezi patry pouze 30 cm. Zvažoval jsem realizaci nové fasády bez zateplení z důvodu zachování estetiky domu. Na domě se nebudou měnit okna, jsou repasována původní kastlová okna, vnější křídla zateplena zafrézovaným dvojsklem. Dům má sokl obložený pískovcem do výšky mezi 50 cm a 1 m (pískovec rovněž zůstane zachován, mezi soklem a zdivem je původní izolace). Dům je ze 2/3 podsklepen, ve spodním ani horním bytě nejsou stopy vlhkosti, ty jsou pouze na vnějších stěnách ve sklepě. Stropy horního bytu jsou zatepleny minerální vatou 18 cm mezi trámy, šikminy celulózou. Z hlediska kondenzace vodních par v konstrukci se nedoporučuje šíře izolantu menší než 8 cm, z hlediska norem na tepelný odpor se pak doporučují ještě větší mohutnosti izolací. Zajímalo by mě, zda je relativně bezpečné zateplit dům 5 cm minerální vatou? Na zateplení by kromě stěrky přišla omítka nanopor 2 mm. Je mi jasné, že bude docházet ke vzniku kondenzace v konstrukci. Je skladba zateplení s 5 cm minerální vaty dostatečně difúzně otevřená, že je možné kondenzaci v rámci bilance zkondenzované / odpařené vody tolerovat? Ke kondenzaci dochází i nyní - v rámci roční bilance se musí odpařit povrchem v exteriéru. Je mi jasné, že čistě z hlediska zateplování a dosažených úspor, nelze 5 cm doporučit, můžeme ale rizika tolerovat, stojí to za to do toho jít nebo raději nezateplovat vůbec? Prosím nedoporučujte zvýšit šíři izolantu, takovou variantu nezvažuji z důvodu zachování estetiky domu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.