YouTube - Pacific Energy…
Hermosas llamas de un T5 AlderleaBeautiful flames from a T5 AlderleaBelles flammes d'un T5 Alderlea
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Vážení odborníci, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Jsme zoufalí ;-) Tedy:
stavíme dvoupatrový RD pro 4 osoby řešený jako jednoduchý obdélníkový objekt půdorysných rozměrů 9,0 x 12,5 m se zádveřím
1,75 x 3,50 m. Jedno nadzemní podlaží a obytné podkroví.
V projektu vytápění (v tom pro stavební úřad:-) ) máme navrhovanou variantu, kterou jsme chtěli do doby, než se začala blížit realizace (jaro 2015) a začali jsme se o to blíže zajímat :-) Dole podlahovka do obýváku+kuchyně (open space) a na chodbu radiátory, nahoře taky radiátory, ale v koupelně nahoře podlahovka.
Bilance potřeby tepla dle projektu je:
Krytí tepelných ztrát objektu vč. potřeby tepla pro ohřev TUV 7,7 kW, Instalovaný výkon elektrokotle 9,0 kW.
Hlavním topným zdrojem elektrokotel (v obci není plyn) a doplňkovým pro ohřev topné vody a TUV teplovodní krbová vložka umístěná v obýváku. Topné zdroje by měly být napojeny do akumulační nádrže s vnořeným zásobníkem
TUV + expanzní nádoba na dimenzování topného systému, tedy dvě samostatné topné větve.
Zadali jsme poptávky ke zpracování a momentálně jsme dle rad odborníků na vážkách, že náš systém vytápění je více než překombinovaný a složitý a potřebovali bychom vážně poradit, co bude nejlepší z hlediska funkčnosti a pochopitelně ceny jak zhotovení, tak potom samotného provozu.
Dobrý den. Pane Alberte, to opravdu máte zkušenosti s topením dřevem aspoň jednu topnou sezónu, že víte tak…
před 10 roky
Zdravím. Asi bych si neztězoval život Všude podlahovku i když pod střešními okny by se radiátorek hodil a v chodbách…
před 10 roky
Aspoň máte pořád nějakou činnost.
před 10 roky
69 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZdravím. Asi bych si neztězoval život
Všude podlahovku i když pod střešními okny by se radiátorek hodil a v chodbách kde je teplo od nohou je to super.
Samo topení v krbu nebo kamnech. Jestli chcete kotelnu v obýváku což tu tisíckrát dočtete, dejte si výměník a El kotel ze par tisíc. Také jsem koumal a dnes bych neměnil. TC v kompaktu žádné nádrže a pod. Krbové kamna kdy přitápíme ve velkých mrazech ale spíše kvůli tepelné pohodě romantice o víkendech vánocích apod. Jedno je důležitý - co od svého domu očekáváte a jak v něm chcete žít. Pul roku chodit se dřívím do obýváku bordel kouř apod. a místo aspoň na 20 - 30 kubíků dřeva na dvorku. Žena si poradí s topením?
Dobrý den.
Pane Alberte, to opravdu máte zkušenosti s topením dřevem aspoň jednu topnou sezónu, že víte tak spolehlivě, jak to funguje??
PS: tazatel podle jména je vlastně tazatelka
Mam v projektu navrh vytapeni presne jako vy (tedy vymenik + AKU nadrz s ohrevem TUV + el. patrona v AKU) a kdyz jsem videl vlastni projekt prislo mne ze tam mam navrzen maly Temelin :).
Postupem casu jsem se tedy presunul k TC vzduch-voda a jedna teplota vody v systemu - prizemi podlahovka, podkrovi nizkoteplotni radiatory. Jinak podlahovou plochu mam 149 m2, vytapenou dole 95 m2 a nahore 70 m2. TZ je 11,7 kW pri -16. No a krbu resp. kamen se vzdat nechci, ale budou az casem a rozhodne uplne mimo ostatni topny system. Aspon v nich pujde bez problemu topit az nepujde elektrina.
Nevím,kdo s tou myšlenkou kamen nebo krbu bez napojení do vody přišel?Asi kdo nikdy nic takového neviděl.Spíše prodejci TČ. Jinak to není možné.
I ty nejmenší kamna pokud nebudou zapojeny do vody, tu místnost v moderním domku přetopí.Druhá možnost je ,že v nich budete rozdělávat indiánské ohníčky z třísek.
Myslím, že varianta kombinace podlahového vytápění s radiátory není pro Vás vhodná, protože radiátory potřebují vyšší teploty což je nevýhodné. V domě rozhodně realizujte pouze podlahové topení. Pokud moderní invertorové 10 kW tepelné čerpadlo vzduch/voda stojí 100 tis i s instalací , pak by to byl pravý zdroj pro Váš dům. Známý teď kupuje nějaké takové od firmy Samsung. Jistě najdete mnoho zajímavých firem za podobné cenové relace. Tento systém bude lepší a cenově podobný jako vámi navrhovaný systém navíc provozně 3x levnější než el. kotel. Pokud chcete investovat do krbu nepřipojujte ho to topného systému., ale kupte si běžnou vložku. Jinak řádově 100 tis. investice do krbu nemá žádné ekonomické opodstatnění. Pokud Vás investice do krbu láká proto , že chcete topit téměř zadarmo , pak přidejte 100 000 a kupte tepelné čerpadlo země/voda. Do podlahy bude topit za cca 0,4kč kWh = při roční spotřebě 11MWh což je můj odhad pro Váš dům budete za topení platit cca 4400,- kč za rok a budete mít doma krásné teplo ve dne v noci. zemní čerpadlo má velmi dlouhou životnost bude Vám sloužit bez servisu desítky let a pak jen vyměníte kompresor a bude fakticky jako nové.
"zemní čerpadlo má velmi dlouhou životnost bude Vám sloužit bez servisu desítky let a pak jen vyměníte kompresor a bude fakticky jako nové".
A to jak se mění kompresor u TČ po desítkách let je potřeba vysvětlit.
Vše podstatné zde asi již bylo napsáno, já bych možná jen upozornil - pokud máte pouze PD na vytápění pro stavební řízení, rozhodně investujte ještě pár korun do pořádného projektu pro realizaci. Témat o tom, jak dokážou dodavatelé doprasit instalaci bez projektu, když se to nechá jen na jejich "rozumu", je zde dost. Náprava je potom mnohem dražší než ten projekt. Rozhodně je pro Vás dobré udělat nový a řádný výpočet tepelných ztrát dle skutečnosti a PT nadimenzovat dle tohoto výpočtu. Výběr zdroje je potom na Vás, v tomto výkonu už bych ovšem byl opatrný s výběrem moderních split jednotek - s ohledem na množství chladiva se jich již týkají pravidelné kontroly chl. okruhu, tedy další pravidelná investice.
To že jste laik a tomuto nerozumíte, neznamená, že se musíte vydat napospas instalatérům.
Moc vám s čerpadly neporadím , ale jak bylo řečeno klima přeoperovaná na teplovodní vám ušetří starosti jak nebýt topičem na plný uvazek . A i v létě vám to pomuže s TUV .
http://levnetopeni.info/
Mužete si pořídit i pak obyčejná kamna a udělat otevřenou dispozici . Třeba takto http://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-tre…
Velký otevřený prostor vám pak nacucá hodně tepla a nebudou vám tak kolísat teploty . V pokojích pak máte chladněji , ale to je na spaní lepší.
Mužete pak pořídit nějaké větší topeniště
https://www.youtube.com/watch?v=I7By4WWh…
http://www.profistavba.cz/Kamna/page-3/1…
https://www.youtube.com/watch?v=OlRErdm3…
To už vám udrží dlouho žhavé a není problém přikládat po 8 hodinách
http://www.dumachalupa.cz/forum/krbova-k…
Prakticky zapálíte na podzim a vyhasne vám až na jaře . Nepotřebujete sirky :-)
Tady jsem vyhrabal diskusi jak vytápí klimoškou
https://forum.tzb-info.cz/102500-tepelne…
Dobrý den, moc děkuji za odkazy, určitě budu studovat to o tepelných čerpadlech. Ohledně těch různých kamen, máme už zaplacený tento projekt viz obrázek, takže už řeším jej jakou vložku, jestli něco užitečného nebo "pro radost" :-)
Dobrý den, moc moc MOC všem děkuji za vyjádření a doporučení. Je to pro mě velký přínos, trošičku se začínám zorientovávat. Nakonec tedy budu poptávat TČ vzduch voda a bojler a podlahovku do celého domu? Jak velký bojler pro 4lidi ? Uvidím podle nabídek kolik to bude rozdíl oproti těm, co máme teď.
Střešní okna nemáme, nechtěla jsem to - máme to teď v bytě a ...no už nikdy více :-)
V openspace máme navržený a předplacený plně funkční komplex kachlových kamen přecházející lavičkou do krbu, kde máme naceněnou teplovodní krbovou vložku, takže se budu muset ještě domluvit s kamnářem, jestli to půjde změnit, pokud se rozhodneme jinak. Změnit na teplovodní anebo jen bez výměníku na ohřev pouze místnosti ? Není to škoda mít to bez výměníku, když budeme celý víkend v zimě doma a topit dřevem ? V komíně už jsou připravené dvě roury, na krb aj na kamna.
Topit dřevem jsme mysleli, ale když si představím, že ráno odjedeme do práce, děti do školy a bude nám spínat elektrokotel, tak mě bolí peněženka už teď :( Nevím jak se to dělá, jestli jako ráno naládujeme krbovou vložku a odjedeme z domu ? Necháme v domě hořet oheň? Nevím...
Ohledně našeho výpočtu TZ, tak v projektu je spoustu čísel, ale jsem z nich jelen :)
Takhle to tam je uvedené:
Bilance potřeby tepla
Krytí tepelných ztrát objektu vč. potřeby tepla pro ohřev TUV 7,9 kW
Instalovaný výkon elektrokotle 9,0 kW
Roční potřeba tepla na vytápění 15,4 MWh/rok
Roční potřeba tepla na ohřev TUV 8,1 MWh/rok
Celková roční potřeba tepla 23,5 MWh/rok
...a jestli dobře koukám, tak vypápět budeme 462,2m3 a 183,4m2, resp 446,4m3 a 177,4m2 bez spíže a technické místnosti, které se pochopitelně vytápět nebudou => čísla braná z výpočtu TZ.
Co je PENB ? Průkaz technické náročnosti budovy ? Máme Cčko a údajě v něm na titulce:
roční spotř. energie 141 kWh/m2 rok
roční dodaná energie 82,28 GJ
podíly: 88% vytápění, teplá voda 9% a osvětlení 3%.
Ještě mně napadají další dotazy (možná se ptám jako úplnej blbec, ale vážně tápu:) ) - klidně prosím ty nejblbější dotazy ignorujte :-)
1. jste příznivci anhydridu nebo betonu u podlahovky ?
2. nějaký tip na dobrá TČ? Na trhu je toho tolik, ale my chceme jít klasickou cestou - nejlepší poměr kvalita a cena a dost možná i volit českého výrobce (??)
3. co se týká TČ - je to hlučný stroj ? Myslím tím, že by to mohlo rušit sousedy, popř. nějakou zahradní pietu, když to bude venku ? Technickou místnost na vytápěcí nádoby máme, ale psalo se tu, že je to dražší dovnitř.
4. co znamená laicky - "Pokuď zvolíte levné tepelné čerpadlo vycházející z klimatizace, bude stát méně." ? :-)) mám tedy poptávat TČ vzduch-voda nebo ta poznámka, že vychází z klimatizace je nějak více podstatná pro zadání poptávky ?
5. četla jsem o TČ jak asi fungují, ale pořád mi to není moc jasné :( obrácená lednička...hm...z venku vezme vzduch a s minimální el.energií na provoz nám vytopí celý dům a ohřeje sprchu/vanu pro 4 lidi ? Mně to přijde jako zázrak...je to možné ? Asi jo, jinak by to nestálo 200TCZK.
6. Počítám správně, že když mám aktuálně naceněné vytápění dle našeho projektu vč. anhydridu za 270 TCZK, tak když si seženu TČ za 185TCZ (někde jsem to našla) + 65TCZK podlahovka vč. anyhdridu + nejspíš nějaké dodatečné náklady na instalaci TČ, snad max 20TCZ ? takže jsme na stejné ceně ? Uvažuji správně ? Jinak že v našem případě bych zaplatila 2000 měs/el.energii a v případě TČ dám 500 měs/el.energii, ušetříme tedy 18TCZK ročně, což znamená, že i když budou pořizovací náklady o 50TCZK vyšší třebas, tak za 2 roky to máme zpátky doma ? Je to tak ?
7. Jaké podlahovky na trhu ignorovat a jaké vybírat ? Není nějaký produkt na který si máme dát vyloženě pozor ? Ta samé s TČ ?
8. Ohledně dodavatele energie, asi bych měla zjistit jejich tarify, ne ?.. abychom se také nějak napasovali do těch výhodnějších ? Nebo, pokud bude TČ, tak je to jasné? => nejnižší tarif => spokojenost ?
9. Radiátory tedy zamítnu, ale na sušení oteplováků (jak jsem tu někde v diskuzích četla;) ) si udělám dole v prádelně a nahoře v koupelně ty žebřiny, jsou lepší ty el. do zásuvky anebo se také dají nějak připojit k podlahovce a vytopit jedním vrzem TČ?
10. jak je to u podlahovky s regulací teploty jednotlivých místností, jsou tam nějaké senzory nebo každá místnost má své čidlo a regulátor?
11. u podlahovky v openspace máme navržený u francouzských trojdveří takovou tu větrací věc z podlaze, ale někdo říkal a někde jsem četla, že už to není nutnost, je to kvůli odpařování snad ? Vaše názory na to ? Máte to doma ?
Asi bych se měla ptát toho, kdo nám vytápění bude dělat, ale všude mi připadalo, že propagují jeden svůj produkt jako bezvýhradně ten nej a já jim prostě úplně nevěřím, potřebuji tomu všemu rozumět, abychom vybrali nejlepší pro nás a ne pro dodavatele :)
Moc se omlouvám za pitomé dotazy a moc děkuji všem, kteří mají chuť to celé číst a ještě lépe i reagovat na to :)
Díky!
Zdroj: https://forum.tzb-info.cz/130906-vytapen…
Dobrý den, zaujal mě váš problém, který jsem řešil před 4 mi lety. Velikost a dispozice domu prakticky totéž.
1. Jednozačně všude podlahovka. Radiátory k ničemu dobré nejsou, přinášejí jen nevýhody. I z hlediska postupu stavebních prací - přijede firma, zalije podlahy betonem a hotovo v celém domě za jeden den. Jediná nevýhoda podlahovky kterou jsem zaznamenal je rosení střešních oken. Pod střešním oknem je radiátor dobrý, ale lze to vyřešit i jinak.
2. Já mám jako hlavní zdroj krbovou vložku v obýváku teplovodní + aku nádrž a neměnil bych. Záloha je elektrokotel. Celé to je o tom mít chuť topit a mít doma pohled na hořící krb. Samozřejmě jsou s tím spojeny i zvýšené nároky na úklid. U tepelného čerpadla = plechové hučící bedny si se sklenkou červeného moc neposedíte.
To je asi to zásadní rozhodnutí.
3. Doporučil bych zvolit co nejednoduší systém, lépe se reguluje a případné problémy jsou snadno odstranitelné.
Popíšu ve stručnosti svůj systém, který jsem se pokusil zrealizovat co nejjednodušeji a nejlevněji.
Krb s výměníkem vytápí aku nádrž 1200l. Podlahovka má elektrokotel RAY 18 v sérii s výměníkem v aku nádrži. Pokud je natopeno teplo se bere z nádrže, pokud je studená, spíná elektrokotel dle potřeby. Vodu pohání čerpadlo v kotli.
TUV - bojler 160l přívod studené do bojleru přes výměník v aku. nádrži. Pokud je natopeno do bojleru přitéká již horká voda, pokud není nornálně se ohřívá.
Veškerá automatizace =0.
s pozdravem
T.Heřt
Dobrý den.
Vámi popsaná varianta je opravdu překombinovaná, určitě ale bude výhodná pro topenáře, který Vám to bude fakturovat....
V principu, čím jednodužší to uděláte, tím to bude levnější, tím lépe to bude fungovat a pro Vás obsluhovat.
Prakticky pokuď to máte udělat dobře ( aby nebylo více starostí než užitku ) tak celá kombinace ( elektrokotel+teplovodní vložka+aku do podlahy/radiátorů ) bude stát na pořízení porovnatelné peníze jako kvalitní tepelné čerpadlo vzduch/voda+krb/kamna pro radost. Pokuď zvolíte levné tepelné čerpadlo vycházející z klimatizace, bude stát méně. Na provoz samozřejmě záleží, jak masivní plánujete topení v krbu, ale velmi pravděpodobně varianta TČ bude ( při "normálním" užívaní ) výhodnější.
Doporučení: Pouze jeden teplotní spád, tj podlahovku všude. K tomu TČ vzduch/voda. Pokuď se stavební úřad nebo sousedi budou cukat, lze vnitřní instalaci, ta ale bude dražší, stále se ale dle mého vyplatí. Krb/kamna pro radost jako věc zbytnou, když zbydou peníze a čas....to je už jinou, delší debatu.
Z hlediska kombinace topeni to prekombinovane ani neni. Bezne se dela podlahovka+radiatory, kazde s vlastnim okruhem z jedne aku nadrze. Ale topit skoro 8kW elektrikou je financni sebevrazda. Spise je pro vas reseni tepelne cerpadlo. No a krb pro radost, pouze teplzdusny. ;-)
Jinak elektgrokotel nepotrebujete, staci dat elektropatronu do aku nadrze.
Dobrý den, jaké jsou samotné tepelné ztráty domu, co se pouze vytápění týká ? Máte vyhotovený PENB, z toho by to šlo rychle zjistit ? Jestli dobře počítám, tak čistou vytápěnou plochu můžete mít cca 160m2 - 180m2 ? TZ domu tedy cca 6,5 kW ?
Chce to přesněji ověřit TZ domu, jinak zatím předběžně mohu říci, že systém složený z krbu s teplovodní vložkou + AKU nádrž + elektrokotel, nepovažuji za úplně optimální, i když je to samozřejmě možné, jestli vám nevadí trocha té ztráty komfortu a pravidelné topení dřevem, protože při vašich pravděpodobných TZ domu by vytápění pouze elektrokotlem nebylo nákladově zrovna nejlepší.
Mé předběžné doporučení je krb bez vložky jen pro radost + tepelné čerpadlo vzduch/voda s ohřevem TUV. Dále by bylo dobré mít ujednocený topný systém na jeden teplotní spád a co nejnižší teplotu topné vody, takže buď všude podlahovku, nebo podlahovku + nízkoteplotní radiátory např. v chodbě, ale napojené na rozdělovač podlahovky, což by asi znamenalo i větší plochu těch radiátorů. Když budete mít jeden zdroj vytápění a jednotný teplotní spád, bude se to velice jednoduše regulovat a TČ bude mít nejlepší účinnost.
Nejsem sice odborník,
ale jsem ve stejné situaci jako Vy. TAky jsme mělli v plánu plynový kotel a k tomu krb s výměníkem. Nakonec po sečtení všech pro a proti z toho vychází nejlépe tepelné čerpadlo a ktomu krb bez výměníku s teplovzdušným vedením jen tak pro radost. Finančně to vyjde podobně, ale náklady na vytápění budou menší.
Dobrý den.
Jen pro zvědavost...opravdu jste myslel teplovzdušný rozvod z krbové obestavby??
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.