Sání a výfuk z RJ přes dům?Dobrý den,
v rámci zateplování RD (20 let stará dřevostavba, dvoupodlažní + podsklepení, plocha obytné části 150m2) se chystám na realizaci rekuperace – jednak jako prevenci kondenzace po „utěsnění“ domu, jednak jako podporu „oběhu“ teplého vzduchu z místnosti s krbovými kamny do ostatních místností, a dále i pro ochlazení podkroví v horkém létě (programovatelné noční nucené větrání).
Plánuji pasivní RJ nejspíš Duplex Easy 300), v obytné části podstropní rozvody plochým plastovým potrubím, jednotka v „kotelně“ v podsklepní části.
A teď k dotazu:
..nasávám informace a názory na zemní výměník (mám k dispozici 10 m podzemního potrubí, zaústěného do kotelny, ale dle názorů na webu mi negativa spíš převažují...?), na zamrzání jednotky při zimním provozu – a znovu se mi vrací stařičké úvahy:
1) Proč nenasávat vzduch ze sklepních místností – buď přímo (čisté místnosti, pod úrovní terénu – např. sušárna), nebo přes potrubí vedené ve sklepích (pak by to potrubí zasloužilo odvod kondenzátu) – v zimě by to řešilo namrzání výměníku, ne?, a v létě by to snad přeci jen bylo znát, sání chladnějšího vzduchu – samozřejmě do sušárny by musel proudit vzduch zvenku (přes okno „francouzského dvorku“), ale ochlazoval by se přes celou plochu stěn...takže nějaká účinnost by měla být?
Navíc by to mělo dvojí efekt – odvětrávání sušárny + zvlhčování vzduchu v domě (zimní provoz)... TAKŽE – PROČ NE?
2) V diskuzích se občas objeví zmínka o možnosti „výfuku“ vzduchu např. do garáže, jako sekundární vytápění, a vždy je to odmítnuto jako nevhodné. Proč? V garáži či dílně nevadí „vydýchaný vzduch“, zajistí to výměnu vzduchu (z garáže i dílny směrem ven, což je vítané..) i jakési „vytápění“ (resp. temperování) dílny či garáže (ano, předpokladem je odvětrání přes klapku směrem ven...). Takže – ad2) – PROČ NE?