Termostat nebo termostatické hlavice? Ohřev vody? Zavedení plynu?Dobrý den,
nějaký den zde již procházím různé diskuze, ale stále mi nějak není jasná souvstažnost regulace otopného systému... Zvažuji koupi jistého RD a úpravy. Jsem technický typ ale ne všemu rozumím :-)
1. Osobně jsem si myslela, že bych na stávající otopnou soustavu (deskové radiátory - přízemí a podkroví) vyměnila stávající kotel na tuhá paliva a nahradila ho plynovým či kondenzačním kotlem (do komína či přes zeď dle možnosti umístění kotle...) a pouze osadila radiátory termostatickými hlavicemi. Bez prostorového termostatu. Jde o to, že na schodišti by se topilo stabilně méně, v obytných místnostech cca na 20-21 C a v koupelně (která je umístěna v přístavku mimo dům) bych chtěla umístit programovatelnou termostat.hlavici s tím, že by se tam natápělo každý den cca od 19 do 21 hod. na řekněme 24 C. Byl by v tom nějaký problém?
2. Pak mám ještě dotaz k výkonu kotle, již jsem se dočetla že je lepší menší výkon na přechodné období (jaro podzim), ale když nemám zatím spočítané TZ objektu (předpoklad asi 15), je čistě teoreticky možné uvažovat o plynovém kotli např. Baxi Duo tec 1.24, který má výkon kotle od 3,4 do 24 kw s tím, že budu mít jistotu, že mi pokryje případné změny? Nyní je dům nezateplený, nevím, zda bych jej zvládla nechat zateplit ještě tento rok, ale výhledově bych samozřejmě ráda. A reference na kotle Baxi?
3. V domě je nyní el. sazba D02. K ohřevu vody je instalován el.boiler, který je v zimě natápěn kotlem na tuhá paliva. Pokud bych nahradila plynovým kotlem, je výhodnější provádět i celoroční ohřev boileru plynovým kotlem nebo je lépe nechat nastavit sazbu D25d a ohřívat celoročně vodu v boileru elektřinou? Nebo půl na půl?
4. Plyn je nyní ve sloupku na hranici pozemku, vzdálenost výkopu by byla mezi 6 až 15 metry venku podle toho kudy by se plyn do RD dostával a pak ještě rozvod plynu po domě cca do 15 metrů. Máte nějakou představu o ceně zavedení plynu do domu a napojení plyn.kotle?
Moc děkuji za vaše postřehy.