Jaký je rozdíl ve spotřebě plynu u turbo vs. kondenzačního kotle?Přemýšlím nad náhradou současného turbokotle nějakým modernějším např. kondenzačním kotlem. Zajímá mne jedna věc. Současný stav je takový. Přes den se v bytě netopí a teplota klesá celkem hluboko. Např. na 16-17°C a odpoledne po příchodu do bytu začnu topit a teplota se během půlhodiny dostane na 20°C a pak pozvolna do hodiny vystoupá na požadovaných 21-22°C, vtip je v tom, že teplota topné vody má cca 70-80°C. Tento režim mám odzkoušený z hlediska spotřeby plynu, spotřebuje to méně než když bych přes den topil na 18°C.
A teď je otázka. Jak se bude chovat nějaký moderní kondenzační kotel? Když ho nechám celý den odpočívat, byt zchladne a já odpoledne přijdu a budu topit. Vzhledem k faktu, že takový kotel bude mít 60°C a méně teplou topnou vodu, tak mi logicky vychází že to vytopení bytu bude mnohem pomalejší. To znamená nutnost topit i přes den abych se po příchodu v nějaké rozumné době dočkal ohřátí bytu. Jaký dopad to bude mít na spotřebu? No podle mne v nejlepším případě budu mít spotřebu stejnou jako se starým kotlem. Je moje úvaha správná?
f595692 at trbvm.com