strop/podlaha po miliontřetíZdravím amatérské i profi stavebníky.
Potřeboval bych poradit se stále dokola omílaným tématem a to strop obývané místnosti/podlaha půdy. Jelikož každá stavba má svá specifika a každý stavebník jiné představy a finanční možnosti nebyl jsem schopen vyčíst z diskuzí jakou konstrukci použít.. Zkusím nastínit mou představu..
Stávající stav: 100 let starý dům, dole - obytná místnost 35m2 (obývací pokoj, jídelna, kuchyň - vše v jednom), nahoře - zatím půda/skladovací prostor, v příští pětiletce ložnice. Střecha zatím neizolována. Mezi těmito prostory momentálně jen trámová konstrukce (trámy 22*16, vzálenost od sebe cca 140cm, 7m dlouhé, zhruba v půlce podepřené příčným trámem se svislou stojkou). Trámy budou přiznané.
Představa mé lepší půlky (jakože ženy) - mezi přiznanými trámy bude bílý strop (důležité!). Takže ne záklop z desek či palubek a ne SDK (do prostoru ve starém stylu se prostě nehodí, i když je to asi nejlevnější varianta)..
Řešení???:
1. na trámy bych položil OSB desky (stačila by jedna vrstva?, kolik tloušťka?). Zespodu, dle přání bílého stropu: lepidlo, perlinka, štuk... (bude to držet na OSB?)
2. na OSB parotěsná fólie,
3. rošt z trámků výška 15cm (to proto, že jsem před přestavbou měl prostor půdy izolován minerální vatou této tloušťky položenou na podlaze, tak ji chci využít jako izolaci mezi těmito trámky)
4. záklop OSB (stačila by jedna hrubá vrstva? Mám hrůzu z toho vzájemného lepení a prošroubovávání dvou vrstev..)
5. nějaká podlahová krytina.
Vím, že by tam měla patřit ještě kročejová izolace, ale bude opravdu nutná, když bude nahoře ložnice, kde se v podstatě nechodí? Nějaké vrznutí by nevadilo.
Doufám, že jsem se vyjádřil srozumitelně. Prosím, pokud máte k tomuto řešení nějaké připomínky nebo návrhy, budu rád za každé nakopnutí.
Děkuji.