Open Therm regulace u kotle Naos K4Dobrý den,
Mám zakoupený kondenzační kotel Naos K4. Chci vás požádat o radu. Tento kotel chci použít jako náhradu za stávající kotel, který dosluhuje.
Podrobnější údaje o novém kotli.
Jedná se o turbokotel s průtokovým ohřevem teplé vody. V příslušenství je i venkovní teplotní čidlo, které po zapojení do kotle má zajistit fungování ekvitermní regulace (alespoň tak jsem to pochopil z návodu). Dále je kotel vybaven elektronikou Honeywell, která ( opět dle návodu) má zajistit regulaci otáček oběhového čerpadla. Podle mé úvahy by kotel se zapojeným venkovním čidlem měl fungovat takto. Podle venkovní teploty a odpovídající ekvitermní křivky si automaticky nastaví teplotu otopné vody a tuto bude udržovat bez ohledu na aktuální teplotu v místnostech (ta se může v tomto případě regulovat termohlavicemi přímo na topidlech). Bude tedy topit stejně po celou dobu provozu. Je tomu tak?
V případě, že ke kotli připojím pokojový termostat bude kotel topit podle ekvitermní křivky, ale s ohledem na teplotu v místnostech (rozdíl teplot v noci a v nepřítomnosti). Je moje úvaha správná?
Výrobce kotle ale doporučuje připojit termoregulátor s regulací Open Therm. Je vůbec tato regulace potřebná? Jaké jiné informace tato regulace ( mimo teploty v místnosti) kotli odevzdá? Kotel si venkovní teplotu odměří venkovním čidlem. Podle venkovní teploty si ekvitermní křivku a její případné korekce nastaví sám. Teplotu v místnosti mu dodá čidlo bez Open Therm regulace. Ptám se hlavně proto že u stávajícího kotle mám bezdrátový pokojový termostat bez Open Therm regulace. Bezdrátový termostat s Open Therm regulací je trochu o jiných penězích. Zdá se mi, že v případě že tato regulace nepřináší žádné další výhody, je její koupě zbytečná. Nebo se mýlím?
Předem děkuji za vaše odpovědi. Omlouvám se za tak dlouhý přízpěvek.