dilema vytápěné řadového RDDobrý den, ahoj..
Řešíme rekonstrukci řadového RD, samozřejmě včetně systému vytápění. Musím se přiznat, že pro ujasnění si pojmů a dojmů jsem začal pročítat místní obsáhlé fórum, kde jsem se toho spoustu dozvěděl a o to spíš zamotal.. :-)
Jedná se totiž o řadový rodinný dům, patrový s obytným podkrovým, má stěny z plných cihel o tloušťce 30cm a dál je uvažovaný 15 nebo 20cm zateplení. Budou i komplet nová okna, prostě řádné zateplení. Dům je celý podsklepen a obytné části mají podlahovou plochu 120m2. Přízemí domku je otevřené, se schodištěm do patra, a zde je vprostřed uvažována krbová vložka v komínu, spíš jako takové zpříjemnění atmosféry než pro opravdové topení.
K domku jsou nataženy všecny IS, plyn i elektřina, původně jsem se pro vytápění nadchl pro téměř bezúdržbový systém - kombinace elektrokotel - soláry na příhřev vody - akumulační nádoba. Tady jsem narazil na vcelku logické argumenty, proč to kombinovat s podlahovkou a né přímo s uvažovanými radiátory.
Pak ale - návratnost soláru a akumulační nádoby při pořizovací ceně cca 80tis je větší než 10let. K tomu ještě proti taky orientace domu - severozápad-jihovýchod co se týče sklonu střechy - takže asi nevhodné. Elektrický kotel zde většina lidí vidí jako ekonomickou sebevraždu :-)
Pak také uvažujeme o prkených podlahách v některých částech domu, zde mi to nepřijde jako vhodná kombinace s podlahovkou.
Tepelné čerpadlo vzhledem k řadovce a blízkosti sousedů a zde popisovaného hluku asi taky není nejvhodnější.
Nakonec se mi zdá, že nejlepší bude zvolit plynový kotel a radiátory a zbytečně nekombinovat a komplikovat si život. Snad Putin brzy neotočí kohoutkem plynu směr evropa do pozice zavřeno.. :-)
Co myslíte? Budu rád za případné postřehy a rady k této situaci. Firmy většinou nemají problém namonovat cokoliv kamkoliv, ovšem rozumné rady se člověk moc nedočká. Takže budu i rád za tipy na odborníky z Brna a okolí..
Díky..