Zadní odvětrání zděného komínu

Zadní odvětrání zděného komínu

Ve vztahu k těsnosti budovy a zamezení nekontrolovatelného odvodu tepla z interiéru do exteriéru, mi zadní provětrání komínového tělesa průduchem u paty komína nepřijde vhodné. Jedinou výhodu tohoto systému spatřuji v tom, že je komín větrán vzduchem o relativně konstantní teplotě a vlhkosti.

Nabízí se tedy možnost zadního provětrání komínu externím vzduchem přiváděným k topnému tělesu. Ovšem po x-denním zjišťování informací na internetu i zde na portálu TZB, mi zůstávají rozporuplné hodnocení tohoto systému. Jsou spory o účinnosti přivádění externího vzduchu k topnému tělesu v době topení (přiváděný ohřáty vzduch vložkou má tendenci stoupat a nikoli klesat do topeniště= vlivem snížení množství přiváděného vzduchu dojde ke snížení výkonu topného tělesa). Rovněž v případě případných netěsností komínové vložky je otázkou kvalita přiváděného spalovaného vzduchu -> vzduch s příměsí spalin se nevyvádí nejrychlejší cestou ven, tedy z komína, ale neustále cirkuluje po cestě komín-> topeniště->komín->topeniště atd. Taktéž idea „zvýšení výkonu topného tělesa přívodem předehřátého vzduchu“ zadním provětráním komína byla testy popřena.

Zbývá mi tedy možnost provětrávat komín samostatným přívodem vzduchu z exteriéru, avšak toto řešení jsem nikde jako „systémové“ nenalezl – pouze jako svépomocné řešení. Otázka tedy: 1) Jedná se o možné, ale hlavně plně funkční řešení? „Teoretických“ výhod v tom spatřuji několik – provětrání komínu bez vlivu na tepelnou a vzduchovou pohodu interiéru. Bez vlivu na přívod externího vzduchu k topnému tělesu, a tedy i jeho výkon. Nízké pořizovací náklady. Odvod spalin z případných netěsností hned ven z komínového tělesa.

A pak mám ještě další otázky:

2) Má smysl provětrávat komín v době, kdy se netopí? Má obava je, aby nedocházelo k výraznému ochlazování komínového tělesa přívodem např. „zmrzlého“ vzduchu z exteriéru – tj. výrazné ochlazování zdiva. Dalo by se vyřešit uzavíratelnou klapkou na přívodu vzduchu k provětrání komínu.

3) Kondenzační jímka – např. spol. CIKO píše na svých stránkách, že kondenzační jímku lze v případě tuhých paliv zaslepit, případně utěsnit. Mohu tomu rozumět tak, že v případě topení pouze dřevem, nemusím odvod kondenzátu vůbec řešit a budovat odvod kondenzátu do kanalizace apod.??

4) Komínové systémové tvarovky – ať už cihlové, ytongové či betonové – se dají sehnat jednak s větrací komorou mezi izolací a tvarovkou, tak i uvnitř hmoty samotné tvarovky, která těsně doléhá po celém obvodu izolace. Které odvětrání je lepší – mezi izolací a tvarovkou, nebo ve zdivu? Říkám si, proč nechat vlhkost projít z izolace až do zdiva, když ji mohu ovětrat již z izolace…

Jak jsem již uvedl, tyto informace již vyhledávám několik dní, jak na internetu, tak zde v článcích i v diskuzích. Pokud však opětovně otevírám již několikrát zodpovězené téma, předem se omlouvám!! Jednoznačné odpovědi jsem však vlastním hledáním nenalezl a proto se obracím na Vás a budu vděčný za Vaše postřehy, odborné rady i vlastní zkušenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.