Rekonstrukce podlahy z tramku, nasypu a prken.

Reklama
Rekonstrukce podlahy z tramku, nasypu a prken.

Zdravím zkušenější kolegy,
řeším rekonstrukci bytu ve druhém patře (pod mým bytem je další, vytápěný byt) a na řadu přišli podlahy (4 pokoje o ploše 66m2).
V původním stavu byla vrchní vrstva z parket, která však měla nejlepší léta za sebou a nebylo by příliš ekonomické ji renovovat. Začal jsem parkety vytrhávat, abych se podíval na čem leží.

Oba byty dělí betonový strop na kterém mám položené dřevěné trámky o šířce cca 10cm a výšce 14cm, které jsou mezi sebou v rovině a od sebe vzdáleny nerovnoměrně od 70cm do 90cm. Mezi trámky je stavební suť z malých kousků cihel, kamení, škváry atd. K trámům jsou shora přibité desky tloušťky 25mm a nařezané na délku přesně na dva trámy. Bohužel podsyp není dokonalý a některé desky jsou mírně ve vzduchu a prohýbají se. Některé desky jsou prasklé.

A teď jsem ve stavu, kdy se rozmýšlím co s tím. Chci dosáhnout stavu, kdy podlahy nebudou vrzat a jako finální vrstvu položím plovoucí lamino podlahu. Nabízí se několik řešení a postupně je zkusím stručně shrnout a požádat Vás o radu ke kterému řešení se přiklonit nebo Vás možná napadne něco lepšího.

a) Všechno sakum prdum odstranit až na beton a řešit podlahu od začátku s čistím štítem.

- Vůbec se mě do tohoto řešení nechce. Hlavně suť musím vynášet v kýblech po schodech a bude jí docela hodně.

b) Zbavit se pouze parket a vše nechat jak je. Z vrchu na desky přišroubovat OSB desku 18mm a na ni položit plovoučku.

- Nejsem si příliš jistý výsledkem. Hlavně mám strach z toho, že se OSB deska bude společně s deskama pod ní prohýbat a časem tak bude podlaha vrzat. Nicméně si zase říkám, že pokud pečlivě prošroubuji OSB desku k deskám pod ní a v místech, kde budou trámy, tak až do trámů, tak v takové vrstvě by se podlaha měla prohýbat snad minimálně. Zvlášť když přihlédnu k tomu, že z vrchu bude ještě jedna vrstva s lamino podlahou. Také si můžu vyhrát a jednotlivé mezery mezi deskama zafouknout montážní pěnou a tak lépe desky chytit mezi sebou a trochu tak vyplnit mezeru mezi podsypem a deskama.

c) Ponechat pouze trámy a podsyp, deska vytrhat. Povrch srovnat Liaporem a položit dvě OSB desky (15mm) křížem přes sebe. Sešroubovat je k sobě a v místech, kde budou trámy, tak až do trámů.

- V porovnání s variantou b) pracnější a finančně nákladnější. Výsledkem jsem si však laicky více jistý. Zejména protože bude spodní OSB deska po celé ploše ležet na původním podsypu doplněného Liaporem a na trámech. Tedy by se neměla vůbec prohýbat. Druhá vrstva OSB pak je jen pro zpevnění a doplnění na požadovanou výšku podlahy.
Říkám si jestli případně vrchní OSB desku nenahradit něčím levnějším? Dřevotříska, ...?

d) Ponechat pouze podsyp. Trámy odstranit. Podsyp rozhrnout, srovnat Liaporem a přes nej položit křížem dvě OSB desky, které k soubě sešroubuju.

- Možná ideální řešení. Nicméně finančně ještě nákladnější než bod c). Zejména, z důvodu větší vrstvy Liaporu.

Osobně nevím k čemu se přiklonit. Nejradějí bych volil b). Bude to levné, rychlé. Ale i dostatečně funkční? Co myslíte? Děkuji za názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.