rekonstrukce podlahy - Liapor+EPS+Fermacell ?Dobrý den.
Potřebuji navrhnout nějakou suchou podlahu do 1 NP rodinného domu. Jedná se o rekonstrukci po 30 letech, kde nikdy nebyla podlaha finálně dokončená a tvoří ji pouze škvárobeton a cementový potěr.
Celková výška podlahy je 8-11 cm. Nerovnost je velká. Jako podklad je trámový strop, pokryty prkny a nášlapná vrstva bude koberec. Místnost měří 4,3 x 4,25 m (cca 18,5 m2) a jedná se obývací pokoj.
Nemám žádné speciální požadavky na odhlučnění nebo tepelnou izolaci. Potřebuji podlahu hlavně v rozumné ceně a kvalitě. Jednoduchost prací je vítána. Pokládka bude svépomocí. Mokrou cestou to z časových důvodů řešit nemohu.
Mé prozatímní úvahy jsou takové:
1. Koberec
2. FERMACELL E20 (6300,-)
3. Polystyren 100Z 30mm – polodrážka (cca 1000,-)
4. Liapor 1-4/500 - 3-6 cm (2300,-)
5. separační fólie
Na tuto kombinaci mi stačí liapor vak 1000l. Zbytek je vyplněn polystyrénem, který je cenově výhodný a ještě tvoří kročejovou izolaci? Jako roznášecí vrstva fermacell 2x10 mm? Cena bez spojovacího materiálu a dilatační lišty přibližně 9500,-
Další varianta bez polystyrenu:
1. Koberec
2. FERMACELL E25 (6900,-)
3. Liapor - 5,5-8,5 cm (3400,-)
4. separační fólie
Zde se mi zdá zbytečně vysoka vrstva liporu a je i dražší jak polystyren. Nad 1m3 liaporu se bude kupovat v 50 l pytlích. Na druhou stranu je to jednodušší konstrukce. Dalo by se ještě ušetřit a ponechat 2-3 cm škvárobetonu? Cena bez spojovacího materiálu a dilatační lišty přibližně 10300,-
Pak ještě zvažuji místo Fermacellu použít OSB desky. Ovšem nevím, jaké použít a zda by se to cenově, vůči kvalitě, vůbec vyplatilo. Pokládka by byla náročnější. Neznám také výhody a nevýhody těchto různých materiálů ( OSB vs. dřevovláknité desky)
Poraďte, prosím, jak toto řešit a navrhněte mi nějakou, klidně i jinou, variantu.
Děkuji