předimenzovaný otopný systémDobrý den,
zadal jsem topenářské firmě, aby mi spočítala a dala nabídku na celý teplovodní otopný systém. Tím myslím víceméně výpočet topných těles.
Sám jsem si spočítal, že tepelná ztráta domu je cca 6kW. Součet tepelných výkonů topných těles od topenáře dělá cca 7.5kW pro teplotní spád 55/45. Berte tyto udaje jako fakt a prosim neptejte se, jak jsem na ne prisel.
Topenar pak na muj dotaz doporucil si koupit kondenzacni kotel o vykonu 17kW (pry i dokonce 24kW kvuli ohrevu vody). Podle me je to hodne ustrelene.
Moje otazka je jestli se da odhadnout/spocitat zvyseni ceny provozu (nebo-li spotreba plynu), kdyz je otopny system predimenzovany (zbytecne velke radiatory) a kotel je take zbytecne vykonny. Kondenzacni kotle umi modulovat vykon od nizkych hodnot. Tak v tom vidim dve veci. Takovy kotel nebezi v optimalnim pasmu(tzn. ucinnost je nizsi) a kotel sam o sobe je drazsi nez muze byt s nizsim vykonem. Muzete mi dat priklad, jakou mate TZ, soucet vykonu topnych teles a jaky kondenzacni kotel k tomu mate?