Vzduchová trať - clona a dýzaDobrý den,
tímto se obracím na moudřejší a zkušenější s dotazem ohledne měření na těchto škrtících orgánech, resp. s dotazem ohledně tlakové ztráty clony a dýzy.
Měření jsem prováděl na vzduchové trati, kde jsem nastavováním napětí na ventilátoru vytvářel proudění vzduchu s rychlostí 1 - 10 m/s (měřeno vrtulkovým anemometrem). Výpočet průtoku jsem prováděl podle ČSN EN ISO 5167. Zde nastává první kámen úrazu, protože clona na měřicí vzduchové trati není normalizována (její poměrné zúžení beta je 0,8125). V normě je uveden výpočet, který je platný pro beta < 0,75. Proto se ptám, do jaké míry je výpočet ovlivněn jiným beta.
S beta = 0,8125 mi tlaková ztráta dýzy vyšla větší než u clony (viz. Obr. 1). V grafu je patrný trend, který když předpovím pro vyšší rychlosti, znamená menší tlakovou ztrátu dýzy pro rychlosti cca vyšší než 30 m/s. Odůvodňoval jsem si to tím, že je dýza vhodnější pro vyšší rychlosti.
Nicméně zahrnu-li do výpočtu větší průměr potrubí (z 80 mm na 86mm), tak aby bylo beta = 0,75, graf vypadá na první pohled rozumněji (Obr. 2). Tlaková ztráta je vypočítána v % poměru s diferenčním tlakem.
Je Obr. 1 vůbec možný? Jak se dá výsledek interpretovat? Děkuji moc za odpovědi.