Tepelné čerpadlo země/vzduch, aktivní rekuperaceDobrý den, chtěl bych vás požádat o radu. Plánuji výstavbu pasivní dřevostavby, zatím se zpracovává studie, takže nemám žádné bližší parametry.
Mým původním záměrem bylo mít jako hlavní zdroj tepla elektrické podlahové topení, jako doplňek krb. Elektrickou podlahovku proto, že potřeba tepla na vytápění u PD není vysoká, pojedu v nižším tarifu (d45 D?) a hlavně kvůli pružnosti regulace (žádná setrvačnost topného systému). Dále jsem uvažoval o aktivní rekuperaci Nilan VP 18 K s integrovaným zásobníkem na TUV (což je vlastně TČ vzduch/voda, že?), který by mi dům v létě navíc dochlazoval.
Po schůzce s projektantem, návštěvě IBF a konzultace ohledně Nová Zelená Úsporám, kdy můžu na PD získat 500 000 dotaci, začínám uvažovat o TČ země (plošný kolektor)/voda s integrovaným zásobníkem na TUV 200l. A k tomu aktivní rekuperaci, ale už bez zásobníku na TUV - Nilan VP15. Vytápění teplovodní podlahové.
Jak se díváte na první i druhou kombinaci technologie?
Bohužel jsem nikde nezjistil, jak je to s TČ země/voda a dohřevem topné vody resp. TUV? Je tam potřeba za nějaké situace dohřev el. patronou? Nebo je to opravdu autonomní systém, který žere elektřinu "jen" kompresorem a čerpadly?
Vím, že pořizovací náklady varianty elektrické podlahovky vs. TČ jsou zcela jinde. Stejně tak návratnosti. Ale díky té dotaci bych to měl vlastně zadarmo, takže otázka návratnosti investice tímto zcela odpadá.
Co si myslíte o aktvní rekuperaci? Tady řeším zejména ten komfort přichlazení v létě. pořizovací náklady díky dotaci opět neřeším.
Jak se díváte na setrvačnost regulace v případě teplovodní podlahovky u PD dřevostavby?
Aspektem pod čarou je to, že v případě, že budu mít to elektrické podlahové topení, tak mám hlavní zdroj tepla z neobnovitelných zdrojů, kde je nejhorší výpočtový koeficient 3. A tam už bych se nedostal na parametr PD a tím pádem žádná dotace....
Předem díky za vaše odpovědi a podměty.