autotranformátor jak snížit napětí?Zdravím potřebuji teoretickou radu než se nechám finančně vykuchat firmou na opravu transformátorů.
A teď ten problém.Mám obráběcí stroj s japonskými servomotory a frekvenčními měniči které mají v základním návodu napájení 3x200v na krabici servoměniče už je napsáno 200-230v - importér to vyřešil autotransformátorem siemens 21kVa 380/220V .Stroj jsem koupil jako starší problémový a i mě se po několika puštěních vyhořely 2serva .Na radu servisáka po telefonu jsem změřil napětí, a za autotrafem je -250V- jsem asi 50m od přívodní trafostanice, tak to už asi ta mašina těžce snáší proto zřejmě ty problémy .
Jak snížit to napětí?Protože je to autotrafo a samá vzduchová mezera tak už z principu nejde odmotat pár závitů, vytáhnout vývod jinde z vinutí znamená valnou část rozmotat a namotat znovu což je práce za nemalý peníz nebo spíš nové trafo protože ho výrobce pěkně naimpregnoval. Tak mě napadá jedině domotat pár závitů a tím by se měl změnit převodový poměr tedy jestli je to teoreticky správně???
Děkuji za vaše názory.