Ohřev TUV pomocí FVE či termiky?Zdravím.
Aktuálně u naší realizace novostavby ND montovaného domu řešíme zda má již v dnešní době se začít zajímat o alternativní zdroje energie.
Hlavní zdroj energie v domě je elektrická energie a tak pro ohřev pitné vody je plánován klasický 150l el. bojler. Ale hodně lidí v okolí začíná pořizovat ještě soláry pro ohřev vody. Tak jsem se o to začal trochu zajímat a zjištovat možnosti.
1. Klasický termický systém s dvěma kolektory na střeše s akumulační nádrží cca 200l s el. patronou pro dohřev mimo sezónu. Je fajn že se dají pořídit stavebnice a docela dost firem se tomu věnuje když je to navíc v programu zelená úsporám, nicméně cenově co jsem to viděl je to 70-100t mínus dotace
2. Ohřev vody pomocí FVE. Koukal jsem že např Dražice už dělají bojlery pro AC/DC proud a jsou all-in že stačí jen pořídit FVE panely a ty propojit s bojlerem. Plus je že se pak případný přebytek el. energie dá spotřebovat jinde např. v okruhu pro osvětlení. Cenově to už teď vychází taky zajímavě, uni bojler cca 17t a panely 250Wp co sem koukal tak průměrně 5t kus. Minimálně je potřeba 1kW takže minimálně 4 panely a jsme někde u 40t.
3. Ale pak mě vrtalo hlavou to využití nadbytečné el. v domě takže k řešení 2 by se stejnak musel přidat nějaký měnič, případně baterie pro akumulaci a tak mě vrtá hlavou řešení FVE kde by se vyrobená el. energie rovnou hnala do měniče a až ten by napájel AC topnou spirálu bojleru. Ovšem není něco takového ještě mimo cenově v dnešní době?
Chtěl jsem si propočítat nějaké možné úspory oproti trvalému provozu na el. energii z DS ale moc se mi nedaří najít nějaké relativní hodnoty o spotřebě bojleru za rok u 4 členné rodiny (2 + 2)
Co sem taky koukal do map slunečního záření, tak jsme asi v ideálním místě, jižní morava. Sklon střechy taky by měl být dobrý 33°. Orientace, jeden cíp střechy (valba) směřuje na jih, k jihozápadu pak směřuje menší část střechy a k jihovýchodu pak větší část.
Může se někdo ze zkušených vyjádřit? Má cenu uvažovat o některém z řešení? Nebo je to ještě o tom rok dva počkat? Jde mě o to že aktuálně potřebujem během 3měs vyřešit ohřev vody a zda má cenu rovnou jít do jedné z technologí (akumulace pro termiku, hybridní bojler, či klasika)
Před všem díky za reakce.