Ohřev TUV pomocí FVE či termiky?

Rubriky:

Ohřev TUV pomocí FVE či termiky?

Zdravím.
Aktuálně u naší realizace novostavby ND montovaného domu řešíme zda má již v dnešní době se začít zajímat o alternativní zdroje energie.

Hlavní zdroj energie v domě je elektrická energie a tak pro ohřev pitné vody je plánován klasický 150l el. bojler. Ale hodně lidí v okolí začíná pořizovat ještě soláry pro ohřev vody. Tak jsem se o to začal trochu zajímat a zjištovat možnosti.

1. Klasický termický systém s dvěma kolektory na střeše s akumulační nádrží cca 200l s el. patronou pro dohřev mimo sezónu. Je fajn že se dají pořídit stavebnice a docela dost firem se tomu věnuje když je to navíc v programu zelená úsporám, nicméně cenově co jsem to viděl je to 70-100t mínus dotace

2. Ohřev vody pomocí FVE. Koukal jsem že např Dražice už dělají bojlery pro AC/DC proud a jsou all-in že stačí jen pořídit FVE panely a ty propojit s bojlerem. Plus je že se pak případný přebytek el. energie dá spotřebovat jinde např. v okruhu pro osvětlení. Cenově to už teď vychází taky zajímavě, uni bojler cca 17t a panely 250Wp co sem koukal tak průměrně 5t kus. Minimálně je potřeba 1kW takže minimálně 4 panely a jsme někde u 40t.

3. Ale pak mě vrtalo hlavou to využití nadbytečné el. v domě takže k řešení 2 by se stejnak musel přidat nějaký měnič, případně baterie pro akumulaci a tak mě vrtá hlavou řešení FVE kde by se vyrobená el. energie rovnou hnala do měniče a až ten by napájel AC topnou spirálu bojleru. Ovšem není něco takového ještě mimo cenově v dnešní době?

Chtěl jsem si propočítat nějaké možné úspory oproti trvalému provozu na el. energii z DS ale moc se mi nedaří najít nějaké relativní hodnoty o spotřebě bojleru za rok u 4 členné rodiny (2 + 2)

Co sem taky koukal do map slunečního záření, tak jsme asi v ideálním místě, jižní morava. Sklon střechy taky by měl být dobrý 33°. Orientace, jeden cíp střechy (valba) směřuje na jih, k jihozápadu pak směřuje menší část střechy a k jihovýchodu pak větší část.

Může se někdo ze zkušených vyjádřit? Má cenu uvažovat o některém z řešení? Nebo je to ještě o tom rok dva počkat? Jde mě o to že aktuálně potřebujem během 3měs vyřešit ohřev vody a zda má cenu rovnou jít do jedné z technologí (akumulace pro termiku, hybridní bojler, či klasika)

Před všem díky za reakce.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.