Topení ovsem + návrh kotelny

Topení ovsem + návrh kotelny

Dobrý den,
rád by jsem Vás poprosil o radu ohledně návrhu topení pro 2 rodinné domy. Do dnešního dne zde byl instalován kotel o výkonu cca 50 kw (nelze již poznat). Kotel byl bez Aku. nádrže. Topilo se výhradně dřevem. Dřevo se neplatilo - pocházelo s vlastních lesů.
Nevýhody této instalace - práce se dřevem a ustavičné lítání a regulování kotle kdy nebylo možné dosáhnout optimální pohody v domech (extrémy horko nebo naopak zima).

Nový návrh systému - moje vize:

- kotel na spalovaní obilovin - ovsa. Vím je to sice barbarské ale jakožto zemědělec mám k němu nejsnadnější přístup. Mám již přiseto, takže v létě čekám úrodu. Očekávaná vlhkost dle počasí je 14-17%. Skladování mám vyřešené.

- byl jsem na výstavě v ČB - hobby 2015, kde bylo nespočet výrobců. Vybral jsem si mezi nimi následující u kterých se nemohu rozhodnout, zde bych doporučil jaký si vybrat, popř na co si dát pozor:
Verner A501
Verner A602
Petrojet Multibio 49
Benekov R51

- schéma zapojení do otopné soustavy je viz. obrázek. Kotel bude napájet 2 paralelně zapojené akumulační nádrže o celkovém objemu 1500l. Řízení kotle si bude hlídat pouze natopení Aku. nádrží - nic více. Zvolený objem je můj odhad - má být větší??

- řízení teploty v bojleru by porovnávala jednotka siemens na základě porovnávání teplot v bojleru a v aku nádrži. případně by pustila elektriku.
- stejná jednotka by zapínala čerpadla do jednotlivých domů podle nastavené teploty v nich.
- v obou objektech jsou pouze deskové radiátory.
- teplota v aku. nádržích by se natápěla na cca 85C přičemž do topení by se pouštělo koolem 60C.
-Akumulační nádrže jsou jednoduché bez výměníků. Nádobu na TUV v nádrži nechci.
-Jednotku Siemens si naprogramuji sám - dělám automatizaci. Otopný systém jsem sice již nějaký realizoval ale vždy jen bez akumulačních nádrží a bez automatických kotlů proto Vás prosím o radu zda-li je moje myšlenka správná a prosím o doporučení kotle.

Děkuji Ing. Aleš Rosol

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.