klima: hlučnost, ekonomika

Reklama
klima: hlučnost, ekonomika

Dobrý den,
rád bych požádal o konzultaci, rady. Vlastníme domek, 4+KK, sendvičovou, patrovou dřevostavbu v řadové zástavbě. Předchozí majitelé zvolili systém vytápění pomocí přímotopů. V současné době jsem nechal dodělat klimatizaci, 3 x vnitřní split + 1x venkovní výměník s tím, že v létě bude fajn si vychladit pokoje a v zimě bude levnější topení oproti přímotopům. Bohužel jeden z několika sousedů si stěžuje na hlučnost venkovní jednotky při vytápění. Jednotku máme na dvoře a směřuje kolmo k jeho pozemku. Jeho obytné místnosti jsou jakoby za rohem (pozemky jsou ve tvaru L, kdy na jednom konci jsme my, na druhém on). Měřil jsem hlučnost měřákem a nám doma přes dřevěné zdi, cca 3 metry od venkovní jednotky, se naměřená hodnota pohybovala kolem 32 dB přes noc, na dvoře, dva metry od jednotky cca 52 dB, jeho okna jsou za rohem ve vzdušné vzdálenosti cca 20 metrů (překážkou je roh domu a zeď dvora.). Navíc bydlíme kousek od hlavní cesty. Tvrdí, že se zvuk láme a nese se k němu.
Chci se zeptat, řešil jste někdo z vás odhlučnění venkovní jednotky? Vím, že jsou firmy co to dělají, ale 50 tisíc se mi za to dávat nechce, přemýšlel jsem o stříšce, která by vedla před jednotku, šikmo k zemi, jejíž přední stěna by byla vyložena izolační pěnou. Nebyla by vedena až úplně k zemi, spíš by to byla jen taková "kšiltovka", kteá by nasměrovala hluk k zemi.
Další věc je účinnost topení klimou vs. přímotopem. Kdy má ještě smysl klimu trápit a kdy už přepnout na přímotop, dá se nějak obecně určit venkovní teplota? Dle info ke klimě je psané, že účinnost vytápění je do -15°C, ale ekomomika je jaká? Děkuji za komentáře

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.