Výměna radiátorů v celém bytě V našem bytovém domě (30 vlastníků BJ, 2 nájemci SBD) si nový vlastník (byt si koupil) před nastěhováním bytu byt opravuje. Mj. si chce vyměnit radiátory (litinové, 1 článek 3 žebra) za nové, deskové. Ty staré jsou sice OK, problěmy jsou s těsností některých napojení, ale hlavní důvod je estetický. Máme již instalovány rozd. topných nákladů. Oznámil svůj úmysl výboru Společenství vlastníků pro dům ...... .
Samozřejmě, že výměna půjde nákladově na jeho vrub (včetně přemontování RTN), co mu to přinese nechávám stranou, ale jádro problému je v tom, že někteří členové výboru zásadně nesouhlasí s argumentem, že majetkově je sice radiátor součástí bytu (tedy jeho), ale radiátory spole s rozvody a vším ostatním tvoří celou otopnou soustavu a tedy, že záměnou radiátorů (4 ze 127) by mělo být podloženo projektem (jakým ?) a nutností provést znovu hydro(dynamické ?) vyregulování soustavy. Já, jako jeden ze členů výboru, o tom přesvědčen nejsem, ale souhlasil bych s tím názorem, pokud by byl podložen i nějakou normou, zákonem, vyhláškou atd. . A to mi zatím nikdo nebyl schopen doložit.
Setkal jsem se s názorem, že to nelze na základě stavebního zákona. To jsem tam nikde nenašel, při sondáži na stavebním úřadě mi bylo řečeno (jen ústně), že to není ani na oznámení, projektant otopných soustav mi řekl, že kdyby byl dotázán na vyjádření se k tomu, tak pokud by se vůbec vyjádřil (pak by to bylo pochopitelně za úplatu) tak by stejně řekl, že pokud jde o radiátory srovnatelných techn. parametrů a přípojný ventil je totožný, tak je přesvědčen, že to ničemu nevadí. A to jde ještě i o to, že podle stanov našeho společenství, v povinnostech člena je sice oznámit výboru úmysl provádět stavební úpravu v bytě, ale je výměna radiátoru stavební úprava ? Na tom SÚ mi řeli, že ne.
Nerad bych, aby jsme se jako výbor blamovali, protože pokud ten názor (nepovolit) nebude podložen něčím relevantním, asi by jsme "nevyhráli".
Můžete mi, prosím, sdělit svůj názor (ale něčím podložený) ?