Doporučeí: Ideální vytápění RD

Reklama
Doporučeí: Ideální vytápění RD

Dobrý den,

chtěl bych se na Vás obrátit s otázkou na ideální vytápění dvougeneračního RD.
RD je po výměně oken za plastová a letos na podzim se bude zateplovat v rámci zelené. Samozřejmě plánuji celkovou rekonstrukci domu, ale největší oříšek si kladu při vytápění.

Aktuální stav RD je, plynový kotel viadrus asi 15let + starý kotel na tuhá paliva (využíván minimálně). Topení litinové bez termohlavic s rozvody trubek 3/4"

Sám nevím jak nejefektivněji vytápět dům. Moje úvaha je taková, že nechám původní litinová tělesa (úprava pískování a nový nátěr + instalování termohlavic) následně kompletní výměna trubek buď za měď 1/2" nebo hadice (můžete poradit kterou alternativu zvolit), dále nový, zřejmě KK kotel (prosím o případný typ kvalitního kotle za slušnou cenu) důvod proč plynový kotel "obecně" je to, že jsem v práci od rána do večera a plyn mi přijde jako dobrá volba na temperování RD přes den. Dále mám v plánu pořídit si krbová kamna (bohužel budou situovány v horním patře ne-uprostřed domu) jako sekundární zdroj tepla, který bude v obývacím pokoji pro zpříjemnění zimních večerů. Ohřev vody je plynem ve 200l bojleru. Kladu si otázku jestli nevzít nový plynový kotel rovnou s ohřevem vody.

V úvahu je samozřejmě i možnost vytápět tuhými palivy.

Prosím tedy o případné rady čeho se vyvarovat, jak ne/postupovat, co ne/zachovat a jakým způsobem vše nejefektivněji vymyslet.

Předem díky za jakoukoliv radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.