Doporučeí: Ideální vytápění RDDobrý den,
chtěl bych se na Vás obrátit s otázkou na ideální vytápění dvougeneračního RD.
RD je po výměně oken za plastová a letos na podzim se bude zateplovat v rámci zelené. Samozřejmě plánuji celkovou rekonstrukci domu, ale největší oříšek si kladu při vytápění.
Aktuální stav RD je, plynový kotel viadrus asi 15let + starý kotel na tuhá paliva (využíván minimálně). Topení litinové bez termohlavic s rozvody trubek 3/4"
Sám nevím jak nejefektivněji vytápět dům. Moje úvaha je taková, že nechám původní litinová tělesa (úprava pískování a nový nátěr + instalování termohlavic) následně kompletní výměna trubek buď za měď 1/2" nebo hadice (můžete poradit kterou alternativu zvolit), dále nový, zřejmě KK kotel (prosím o případný typ kvalitního kotle za slušnou cenu) důvod proč plynový kotel "obecně" je to, že jsem v práci od rána do večera a plyn mi přijde jako dobrá volba na temperování RD přes den. Dále mám v plánu pořídit si krbová kamna (bohužel budou situovány v horním patře ne-uprostřed domu) jako sekundární zdroj tepla, který bude v obývacím pokoji pro zpříjemnění zimních večerů. Ohřev vody je plynem ve 200l bojleru. Kladu si otázku jestli nevzít nový plynový kotel rovnou s ohřevem vody.
V úvahu je samozřejmě i možnost vytápět tuhými palivy.
Prosím tedy o případné rady čeho se vyvarovat, jak ne/postupovat, co ne/zachovat a jakým způsobem vše nejefektivněji vymyslet.
Předem díky za jakoukoliv radu.