Vzduch v rozvodech potrubí při ohřevu vody - kotel - bojlerDobrý den
chtěl jsem se zeptat, jestli by někdo nevěděl, co by mohla být příčina mého dlouhodobého problému:
Mám necelý rok v provozu elektrokotel, který mi ohřívá vodu do podlahového topení a zároveň mi ohřívá TUV v bojleru. Ohřev TUV je nadřazen a pokud např. kotel ohřívá vodu pro podlahovku (elektrokotel - podlahovka) a termostat v bojleru poklesne pod požadovanou hodnotu, trojcestný ventil který tam mám se přepne páčkou a začne se automaticky nahřívat voda TUV (elektrokotel - bojler). Od začátku instalace celého systému mám problém s tím, že mi trojcestném ventilu zůstává vzduch a stává se pak, že když termostat v bojleru poklesne pod požadovanou hodnotu, troj. ventil ohřev nepřepne. Proto musím páčku na troj. ventilu opatrně a pomalu přepnout, přičemž vždy z odvzduš. ventilu (ten pravý o. ventil na obrázku -vedle troj. ventilu ) se vyfoukne hodně vzduchu. Bylo mi řečeno, že se troj. ventil nepřepíná, protože je tam vzduch, což potvrzuje po manuálním. přepnutí vyfouknutí vzduchu z o. ventilu. Nevím kde se ten vzduch bere, ale domnívám že, že problém by mohl být v tom, že by někde mohl chybět ještě nějaký odvzduš. ventil.
Ještě bych měl uvést, že vždy, když se ohřívá voda TUV (kotel - bojler), při ohřevu je slyšet, jak v potrubí kolují bublinky vzduchu a ohřev je hlučný a vydává to všelijaké zvuky, ale když kotel ohřívá vodu do podlahovky, je ticho a nic slyšet není.
Pan instalatér má hrozně práce, už jednou se mi to pokoušel opravit (přidal o. ventil na pravé straně - viz obrázek ), ale problém je stále