Volba vytápění - návratnost investice

Volba vytápění - návratnost investice

Dobrý den,

chtěl bych požádat o radu ohledně volby zdroje na vytápění rodinného domu a ohřev TUV, resp. o radu při výpočtu návratnosti investice.

Výpočtové parametry:

- tepelné ztráty RD včetně větrání 7,4 kW
- venkovní výpočtová teplota -15°C
- zastavěná plocha 212 m2
- 2 dospělí, 2 děti

Zvažuji k vytápění tyto 3 varianty přibližně s těmito pořizovacími náklady:

1) elektrické odporové kabely (100.000 Kč včetně termostatů + 10.000 Kč bojler 180 litrů = CELKEM 110.000 Kč)
2) tepelné čerpadlo vzduch-voda (230.000 Kč za TČ /topný faktor 4,1 při spádu 2/35 pro vytápění a 2,3 pro ohřev TUV/ + 100.000 Kč teplovodní podlahové rozvody = CELKEM 330.000 Kč)
3) kondenzační plynový kotel (55.000 Kč za KK + 100.000 Kč teplovodní podlahové rozvody + 35.000 Kč za odkouření a přivedení plynu od hranice pozemku = CELKEM 190.000 Kč)

Při porovnání jsem vycházel z kalkulačky "Porovnání nákladů na vytápění" zde na TZB-INFO a vyšly mi tyto částky za vytápění + ohřev TUV + ostatní spotřeba + paušály + každoroční revize:

1) 45.572 Kč
2) 26.979 Kč
3) 38.708 Kč

Prostá návratnost investice do TČ oproti topným kabelům mi vychází na necelých 12 let (220.000 Kč / 18.593 Kč = 11,83 let).

Prostá návratnost investice do plynu oproti topným kabelům pak lehce přes 11,5 roku (80.000 Kč / 6.864 Kč = 11,66 let).

Dále takto předpokládám investice v následujících letech (odhadovaná životnost zdroje) u zmíněných 3 variant:

1) nový bojler po 13 letech (10.000 Kč)
2) repase tepelného čerpadla po 13 letech (120.000 Kč - hrubý odhad; předpokládám, že nebude nutné kupovat celé nové TČ)
3) nový kondenzační kotel po 13 letech (55.000 Kč)

Když si tedy spočítám, že budu muset po uplynutí životnosti zdroje vytápění investovat do nového zdroje, resp. repase, návratnost se natahuje směrem k vysokému počtu let: tepelné čerpadlo i plyn cca 18 let.

Pokud potřebuji, aby se zdroj vytápění nejen zaplatil, ale aby vydělal i na budoucí investici za dalších cca 13 let, dostávám se již na přibližně 24 let návratnosti u TČ a 25 let u plynu.

Zastavte mě, prosím, jestli jsem se už pomátl a počítám špatně :-)

Jedna z dalších úvah je zdražování energií. Pokud bylo od roku 2004 průměrné meziroční zdražení elektrické energie cca 2,6% (plyn tuším okolo 6,5% ročně v průměru), návratnost investice do TČ by se měla zkrátit (u plynu o něco méně). Jestliže budu uvažovat zdražení cen energií v podobném temtu jako v minulosti a srovnám ji s průměrnou mírou inflace za posledních 15 let (cca 2,4%), dostávám se k zanedbatelnému rozdílu v růstu cen (alespoň u el. energie). Jednoduše řečeno, za dnešní úsporu na vytápění TČ proti topným kabelům si koupím stejné množství rohlíků, jako za úsporu v budoucnu. Samozřejmě průměry z minulosti se vůbec nemusí podobat tomu, co nás teprve čeká.

A aby myšlenkových pochodů nebylo málo, jedna z dalších možností úspory je na úrocích z hypotéky, tedy že rozdíl v pořizovacích cenách může posloužit jako mimořádná splátka hypotéky.

Otázka zdroje vytápění mě, stejně jako každého stavebníka, provází už nemálo měsíců (skoro let), ale čas rozhodování se blíží a nelze pořád odkládat.

Pokud budete ochotni, velice rád bych slyšel váš názor na tuto úvahu. Pokud něco počítám špatně, s nadšením se nechám poučit.

S pozdravem Petr Tomek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

64 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.