Rekonstrukce RD - cim mame topit? :-)Dobry den vsem,
prichazim si pro radu ohledne systemu vytapeni v rekonstruovanem rodinnem dome z plnych cihel (dum je 80 let stary). Planujeme kompletni rekonstrukci s maximalni dotaci NZU (zatepleni, okna s trojskly, nucene vetrani s rekuperaci) a v tuto chvili se rozhodujeme o systemu vytapeni a ohrevu TUV. Tepelna ztrata celeho domu vychazi na 5.8kW, vytapena plocha v interieru je cca 140m2, plocha s obvodovymi zdmi je cca 200m2. Zvazujeme v podstate 2 varianty vytapeni:
- plynovy KK + radiatory na nizkoteplotnim spadu + solarni ohrev TUV, dle kalkulacky zde na portalu vychazi naklady na topeni a ohrev TUV cca 12tis Kc se zapoctenim uspor ze solaru (stejne mi to prijde nejak malo!), ostatni elektrina cca 14tis (cca 3500kWh), mesicni platby 4.3tisKc, investice a udrzba cca 9tis (pocitano s investici 125tis do KK, bojleru, radiatoru a solaru od Drazic se zapoctenim dotace 35tis a odkourenim na pristavbe cca 25tis). Celkem tedy 40tis rocne. Vyhody teto varianty vidim v nizsich porizovacich nakladech, snadne regulaci radiatoru...
- cerpadlo vzduch/voda + teplovodni podlahove topeni, dle kalkulacky zde na portalu vychazi naklady na topeni a ohrev TUV cca 7tis Kc se zapoctenim uspor ze solaru (stejne mi to prijde nejak malo!), ostatni elektrina cca 8tis (cca 3500kWh), mesicni platby 5tis Kc, investice a udrzba cca 14tis (pocitano s investici 130tis do cerpadla se zapoctenim dotace 75tis a podlahovkou za 80tis). Celkem tedy 34tis rocne. Vyhody teto varianty vidim v nizsich porizovacich nakladech, snadne regulaci radiatoru...
Investicni rozdil mi tedy vychazi nekde okolo 60tis Kc a rozdil v rocnich platbach nekde okolo 6tis, tedy navratnost do cerpadla nekde okolo 10let a to uz mi prijde dost...
Jake by bylo Vase doporuceni ci zkusenosti?
Diky moc za veskere rady a pomoc.
Tomas.