Podlahové topení v přízemí, radiátory v patřeDobrý den všem, prosím o radu s regulací podlahového topení v přízemí RD a radiátorů v horním patře. Vím, že kombinace je to nevhodná, ale při rekonstrukci jsme holt maminku na PT nepřemluvili.
Topenář plánuje do sklepa kondenzační kotel Hermann do 25 kW s bojlerem na 120 l TUV. Topení vede jako jeden okruh do tří pater, přičemž nahoře jsou 3 radiátory v jedné velké místnosti, uprostřed radiátory ve třech místnostech a v přízemí je připojen odbočkou podlahový směšovací rozdělovač s čerpadlem pro 4 okruhy PT.
Předpokládal jsem, že radiátory v patrech budou mít termostatické ventily, v přízemí bude prostorový termostat řídící spolu s ekvitermním termostatem (kotle?) podlahové vytápění. Jsme ještě ve fázi instalace, takže něco se dá měnit, řešit.
Moje dotazy:
1) Jak vyřešit, aby kotel spínal jen v případě potřeby - ohřev TUV, potřeba topení v patře anebo potřeba pro PT? Když by byl termostat jen v přízemí, pak by kotel mohl vypnout a radiátory v patře by pak netopily, že? Nebo se předpokládá, že kotel bude ohřívat vodu v okruhu permanentně 24 hodin 7 dní v týdnu, pouze podle ekvitermního termostatu?
2) Když je společný okruh pro radiátory i pro PT, nebude problém s přimícháváním teplé vody z PT a tím nízkou účinností kondenzačního kotle? Pokud ano, jak jinak to vyřešit?
3) Jak vhodně řešit regulaci jednotlivých okruhů PT, pokud bych např. chtěl ráno/večer vytopit koupelnu (velké setrvačnosti PT jsem si vědom, v koupelně bude žebřík napojený na PT příp. s elektrickou topnou tyčí)? Pokud chci v ložnici nižší teplotu, ideálně to nastavit jen průtokovými ventily pro daný okruh, nebo to vše řešit vícezónovou regulací, servery na okruhy PT, ...? Láká mne využít protokol OpenTherm, ideálně nějaká chytřejší regulace s možností ovládání přes Internet (ale zase Honeywell Evohome je dost drahý a ošlivý:-).
4) Doporučili byste spíše kotel Hermann Format Slim HE 25T (3,9 – 25 kW), nebo dražší Hermann Murelle HM 25T (2,3 – 23,9 kW s plynulejší modulací výkonu), nebo nějaký úplně jiný?
Díky všem předem za radu, konkrétní odpovědi jsem i přes fakt dlouhé hledání jinde nenašel. Možná je to úplně blbé řešení, co plánujeme, nebo naopak naprosto triviální, že se neřeší:-)