Plné znění článku: Rodinný dům v Hořovicích - z pohledu uživatele a architekta
pane Horejsi zajimali by me spotreby vaseho domu a jak se vse osvedcilo v praxi s veskerymi vypocty z projektu.…
před 14 roky
TEST TEST
před 15 roky
V současných cenách je téměř vše nenávratné, problém je že tyto ceny už nikdy nebudou takové jaké jsou a jde o to…
před 15 roky
269 odpovědí
Zobrazit všechny reakcepane Horejsi zajimali by me spotreby vaseho domu a jak se vse osvedcilo v praxi s veskerymi vypocty z projektu.
muzete je zverejnit?
prikladam svoje v grafech.bohuzel jen po roce bydleni.
urcite mate presnejsi vcetne ZR.
Dobrý den,
chci zateplit vnější zdivo Porotherm 36,5cm minerální vatou Rockwool Fasrock a nikde nemůžu najít nějaký výpočet návratnosti (pro laiky) investice do zateplení a jaká tloušťka této izolace by byla nejefektivnější. Z webových stran Rockwool jsem spočítal, že při ploše fasády 200m2 by u 80mm zatepelní stála fasáda (vata+tmel+kotvení+síťka+miner.omítka+barva) 120.000 Kč, při 100mm = 130.000 Kč, při 120mm = 145.000 Kč a při 140mm = 160.000 Kč.
Můžete mě prosím poradit, za jak dlouho by se mě investice do uvedených tl. izolace vrátila, při současných cenách zemního plynu?
Děkuji
PV Pavel Valek @pavel.valekV současných cenách je téměř vše nenávratné, problém je že tyto ceny už nikdy nebudou takové jaké jsou a jde o to zdali budou a které zdroje a za kolik?.
Připojuji text, ve kterém jsem se podonou problematikou zabýval v širších souvislostech.
8.1. Význam, možnosti a smysl pasivních domů a dřevostaveb
Při provozu a obsluze budov se spotřebovává 46-50% světové spotřeby energií a z toho přímo vyplývá, že současná architektura se klíčově podílí na produkci skleníkových plynů, globálních změnách klimatu, ale i na nerozumném využívání vzácných chemických surovin k energetickému plýtvání.
Spotřeba energie v budovách, je bohužel doposud jen vzácně ústředním předmětem zájmů stavebníků, architektů, projektantů i umu stavebních firem. Jejich provoz je ještě stále pokrýván z levných neobnovitelných zdrojů a tudíž není doposud pociťován jako velký problém.
Tato brutální praxe odpovídá myšlení doby, kdy se věřilo, že vládneme neomezenými energetickými zdroji. Vývoj cen ropy v letech 2006-8 naznačuje co bude znamenat působení tzv. ropného zlomu (Peak oil), který, slovy geologa Václava Cílka, odzvoní konec „ropného večírku“ s levnými energiemi. Graf znázorňuje zásoby ropy a jejich dosavadní prudký nárůst čerpání od padesátých let, s krizí v letech sedmdesátých a logický tušený vývoj spotřeby zbývajících zásob (obtížněji a nákladněji dostupných), který musí vést k odpovídajícímu poklesu, na který by bylo dobré reagovat. Můžeme zatím vést učené polemiky o tom, kdy se to stane, ale znepokojivý je fakt, že administrativa Bílého domu, vede vážné úvahy o tom, zdali problém ropného zlomu nastane už během roku 2008, nebo vydrží ještě až do roku 2015.
Pokud srovnáme fakta, že jde o disproporci mezi rostoucí poptávkou po (dosud levných) energiích a technickými možnostmi v reálném čase tuto poptávku uspokojovat, vyplývá z toho v oblasti trhu s energiemi jediné: ( ceny všech ostatních energií kopírují cenu ropy): nekontrolovatelný a těžko předvídatelný pohyb cen energií, velmi pravděpodobně s nelineárním, ale skokovým nebo oscilujícím průběhem. Skokové nárůsty cen energií na světových trzích v prostředí, kde jsou všechny síly využívány na maximum, může odstartovat mnoho nepředvídaných jevů od přírodní katastrofy, teroristického útoku, politické nestability, nebo uzavření toků energií za účelem státního vydírání (jak použily při první ropné krizí arabské státy nebo stále častěji dává najevo svoji moc Rusko). Jsou to jen průvodní jevy toho, co s sebou přináší pojem ropného zlomu pojmenovaného M.K.Hubbrertem. Bolestivost celého procesu je odvislá od případného řetězení nepříznivých faktorů v čase, jistě se mu i dokážeme nakonec přizpůsobit, jen nevíme za jakou cenu a jak to bude bolet.
Lze široce spekulovat a rozvíjet různé varianty krizových scénářů, ale to není smyslem úvahy týkající se pasivních domů-dřevostaveb. Cílem je uvědomit si rizika a promyslet možné jiné varianty přispívající k tomu, aby se podobné krizové scénáře nenaplnily (tuto metodu zavedla a díky ní mimořádně začala prosperovat ropná společnost Shell). To závisí na schopnosti podívat se na problém z jiného horizontu, uvědomit si, jaký potenciál v sobě skrývají pasivní domy. Jde tedy o umění si položit si ve správnou chvíli tu správnou otázku.
Ptáme se tedy: jsou nějaké možnosti, jak dělat věci jinak v rámci potenciálu obnovitelných zdrojů surovin, energií a v rámci trvale udržitelného rozvoje?
Obecně, že něco takového je možné osvětlili autoři nového pojmu Faktor 10. Je ale třeba volit zásadně jiný přístup než doposud, je třeba REDEFINOVAT ZADÁNÍ (pojem z knihy Přírodní kapitalismus od Huntera a Lovinsových) Technické možnosti k tomu máme již dnes, jen je nevyužíváme a doplňme k tomu ještě, že ve vyspělých bohatých zemích žije jen 20% obyvatel planety a potřebuje 80% energetických a 90% surovinových zdrojů. Lze si jen těžko představit, že podle těchto pravidel to může fungovat i nadále.
Nový úhel pohledu tkví v přiznání si, že i když využijeme veškeré možnosti obnovitelných zdrojů, nemůžeme jimi nikdy pokrýt současné plýtvání zdroji neobnovitelnými (jak je vidět na grafu trvale neudržitelné energetické koncepce). Jde o to, jak přestat plýtvat? Ve zmíněné knize jsou příklady z mnoha oborů, jak lze většinou s desetinou prostředků dosáhnout desetkrát větší efektivity použitím pouze již dnes známých poznatků a technologií. Proč se tak neděje? Neboť plýtvání je (v prostředí levných energií, které nezahrnují škody na lokálním snížení kvality prostředí i globálním destabilizaci ekosystému planety) ekonomicky výhodné. A to .je ten doposud nevyužívaný prostor, kterému se říká POTENCIÁL ÚSPOR.
V architektuře představuje tento potenciál úspor stavění podle principů pasivního domu. Na tomto základě je možné zajistit kvalitativně vyšší, příjemnější a zdravější pobytový komfort s desetinovou spotřebou energií i provozních nákladů a hlavně bez nutnosti navýšení investičních nákladů na stavbu (pokud se dodrží zásady optimalizovaného návrhu).
Pokud dokážeme využít potenciálu úspor v provozu budov a snížit spotřebu energií na 10%, není pak velký problém využít omezeného potenciálu obnovitelných zdrojů na krytí této spotřeby.
Informace o blížícím se ropném zlomu pak nemusí být poplašnou zprávou, ale výzvou, jak známé informace začít realizovat v praxi a začít se zbavovat navyklých stereotypů éry levných energií.
Vezmeme-li v úvahu to, že nevyhnutelně nutné zvýšení cen energií s sebou přinese i inflační trendy s následným znehodnocováním úspor, stojí za úvahu, zdali je rozumné investovat raději do důchodového pojištění, nebo do stavby pasivního domu? Jeho vlastnosti vydrží i desateronásobné zvýšení cen energií. Naopak pro provoz v současnosti stavěných většiny budov tento vývoj bude mít fatální následky, mohou se stát ekonomicky neprovozovatelé.
Čím méně se bude prohlubovat závislost provozu domů na dovážených neobnovitelných energiích, tím méně bolestivý nebo chaoticky disharmonický provoz života v námi obývaných budovách to bude představovat. To vše s akcentem na využívání především místních zdrojů a zaměřením na jejich zhodnocení a přidanou hodnotu tvořivé lidské práce.
Z tohoto úhlu pohledu je rozvoj stavění pasivních domů rozumnou alternativou pro variantu řízenou, nebo možná záchranou vestou pro topícího v časech překotných změn. Z logiky věcí vyplývá, že hledisko volby materiálu, to znamená s ohledem na množství zabudované energie do stavby - tzv.„ekologické stopy domu“ bude hrát také mnohem významnější roli a určitě je výhoda na straně lehkých konstrukcí z místních materiálů. V tomto směru mají pasivní dřevostavby zásadní přednost.
z článku: (Na vysvětlenou: zateplení v síle 200-300 mm je třeba provádět, ale zcela jinou metodou než kontaktními zateplovacími systémy a určitě ne na Porotherm.) - čím, akým systémom? keď chcem dať 200 mm min.vlny? a chcem stavať svojpomocne- a tehla je "najbežnejšia".
Za odpoveď ďakujem
Na základě zpracovaného položkového rozpočtu pasivního domu (obývcí pokoj s kuchyňským koutem, ložnice plus dva pokoje a příslušenství) o celkové užitkové ploše 120 m2 mohu zodpovědně prohlásit, že pasivní dům se dá postavit za 3800,- Kč za m3 obestavěného prostoru, nebo za 16900,- Kě za m2 užitkové plochy podlahy a to včetně ceny za projekt. Jen je třeba si uvědomit, že to vyžaduje především perfektní projektové řešení včetně projektu pro provedení stavby. Projektant se musí postarat o realizaci stavby minimálně do stadia, kdy už není možno zvrátit nějakým "dobrým" nápadem pasivní standard domu. Jesti-že, roční úspora na vytápění dělá u běžné velikosti domu zhruba 20 tis Kč, pak se i o něco zvýšené náklady na projekt velice rychle zaplatí.
SK stanislav karásek @stanislav.karasekpredpokladam,ze se mi ho podari postavit za podstatne nizsi cenu,nez kterou uvadite.musim si ale vse udelat sam a ne si najimat predrazene firmy,ktery nevi kolik by si nejradeji nauctovaly a tak zkousi kolik zakaznik snese.
články na tzbinfo, o kterých si myslím, že souvisí s tématem diskuse
https://www.tzb-info.cz/1381-k-metodam-h…
https://www.tzb-info.cz/1382-k-metodam-h…
Dobrý den. mohl by mi zde někdo vysvětlit funkci teplovzdušného kolektoru? Je to snad něco na způsob Trombeho stěny? Instaluje se zřejmě na jižní stěnu, že?
Děkuji
Marek Vávra
PROBOHA PÁNOVÉ ! Trochu soudnosti !!!
I. Ing.Lyčka @ing.lycka508mete snad k tomuto problemu co rici?meze se nekladou a budou jen ku prospechu veci.vsechno to ovsem precist je na delsi dobu a pro modemisty je lepsi si to stahnout na disk a potom precist.
nema nekdo zkusenosti s lepenim obycejnyho polystyrenu pres sebe a posledni vrstvu prilepit z fasadniho polystyrenu,potom fasada.vim jenom,ze obycejny čerstvy musim nechat nekde cca 1/2roku stabilizovat,měni velikost.je to sice nejaky milimetr,ale pri vetsi delce uz je to potom dost. vrstvy by se mezi sebou potrhaly.ma s tim nekdo zkusenosti,nebo jiny napad?
PK petr kocina @petr.kocinaPane Kočino zkuste se obrátit na firmu M&DT mají a prodávají materiály, kterými je možno lepit polystyren na sebe. Navíc jsou schopni a ochotni na tyto práce provést zaškolení, popř. je provést formou šéfmontáže. Napište na e-mail:matej at madt.cz
Po přečtení článku jsem došel k závěru, že to co stavim já je dobré.
Po přečtení diskuze mám pocit, že bych měl začít odznova.
Jak jste jistě poznali, stavím z Porothermu a neizoluji. Jsem obyčejný člověk, a snažím se postavit obyčejný domek pro obyčejnou rodinu. Přirozené materiály mi jsou blízké, přesto se toho nedržím za každou cenu.
Nechci mít domeček navlečený do izolace jako do igelitového pytle, nechci mít stroj, který bude větrat, nechci být závislý na záložním energetickém zdroji, nechci mít na zahradě "lednici naruby", nechci větrat mikro, ale chci si otevřít okno(pojišťovny neberou okno s otevřenou mikroventilaci za zabezpečené proti vniknutí), nechci kvůli izolaci, která nepropustí nic tam ani zpátky topit "pasivně" i v létě. Nechci rekuperovat odpadní živočišné teplo z WC, nechci "chodit" po radiátorech (podlahovka).
Přesto mám zaizolovano střechu Rockwoolem 200, předokení rolety, eurookna k=1,1 regulaci plynového topení, ke krbu chci udělat akumulační rozvod, ale nechci vířit prach ventilátorem (Radik je budou vířit až až), v sobotu budu chodit na dříví a budu ho řezat na cirkulárce, (bytovkáři tohle nechápou. Ti když něco našetří, vylezou z bytovky a postaví si betonovej barák s lednicí naruby a koukají na mexickou telenovelu a ohřívají si kafe o podlahu).
Pochopil jsem konečně co je pasivní dům. Je to polystyrenová koule o síle stěny 20m, která má okna z průhledného polystyrenu samozřejmě neotvíravá, rekuperaci s výkonem 107% (perpetum mobile, které dodává energii pro topení) kotel s účinností 107%, a zbytková energie je předávána do sítě a posílaná do Temelína, kde se z ní dělá uran. A pokud vypadne elektrika, tak se topí sirkou.
Hledáte dům, který nepotřebuje energii a až ho někdo vymyslí, asi v něm nebude místo pro člověka.
Nechci zůstat v pasivním domě s pasivní rodinou a pasivním psem.
Nesnášim slovo pasivní.
Sorry, ale nějak jsem z tý vaší diskuze dostal depku.
marekvavra at quick.cz
MV Marek Vavra @marek.vavra442guut :-) az na to ze ja si teda porotherm zateplim, tak souhlasim, ze neminim delat nesmysly a kupovat tepelny cerpadla, ktery se mi nikdy nezaplatej (a to jsem spocital)...
Nevím proč se má odpověď RE neukáže mezi ostatními příspěvky a proto zasílám nový příspěvek jako odpověď všem.
Vážený pane Bechníku,
pro mě jako kutila jsou nejdůležitější dosažené praktické výsledky které vzhledem k nedostatku času skutečně nejsem schopen obhájit v kodifikovaném jazyku.
V současné době jsem nucen vyrobit na koleně kotel nové generace na spalování biomasy od frakce pudru až po polena. Kotel si sám zapálí, sám reaguje na změny ve spalovacím prostoru, sám si přiloží a sám jde do útlumu dle potřeby objektu. Tyto typy kotlů již existují, můj je změnou regulace o něco málo lepší. Opět jsem narazil na nepochopení odborníků, kteří nevěří že kutil dokáže totéž co oni s celým vědeckým týmem. Nesehnal jsem výrobce a proto moji ukázku uvidíte na www přibližně až za 2 roky. Dle předběžných výsledků je na co se těšit.
Tak mi promiňte že jsem zasáhl do vaší odborné diskuse, slibuji že to již nikdy neudělám.
DK Navrátil
JN jan Navrátil @jan.navratilPane Navrátile.
1) přečtěte si, prosím, ještě jednou příspěvek, na který jste reagoval, Vaše reakce je nepřiměřená. Abych Vám vysvětlil, o co se mi jedná, zkuste si představit, jakou hodnotu má výrok: "Venku je dnes teplo". Tento výrok může padnout jak v létě, tak v zimě. Obvykle znamená, že včera bylo chladněji. Takže pokud nevíte, kolikátého byl výrok pronesen, nevíte, zda si vzít plavky nebo kožich. Taková je cena vágních výroků. Nevypovídá to však nic o kvalitách autora výroku.
2) obdivuju, že dokážete postavit na koleně kotel (upřímně, nemám chuť dělat vtipy), já na to nemám vybavení, doufám že Vaše tvrzení bude podloženo srovnáním s obdobným kotlem za stejných podmínek
3) tato debata řadu lidí může obtěžovat, proto jsem uvedl svou e-mailovou adresu, můžeme si dopisovat soukromě, takže znovu (bechnik.b at fce.vutbr.cz)
Vážený pane Bechníku,
děkuji za odpověď ale byl bych rád, kdybyste příště více vážil svá slova než je pustíte do éteru. Rodiče mě učili že si mohu myslet co chci, ale než otevřu ústa tak mám vědět že to co řeknu, tak musím obhájit. Ti co mě znají tak vědí že nemluvím do větru!
Na topný faktor 7 jsem hrdý. Pouze o 5 roků jsem svými myšlenkami předběhl dobu a dal jsem veřejnosti v plén návod jak dosáhnout tohoto faktoru změnou sledování tlaků a ne výparných teplot. Naši odborníci nevěří a nepochopil jste to ani vy. Kdybyste sledoval dění kolem sebe tak již v loňském roce bylo na našem trhu rakouské TČ garantující za určitých podmínek topný faktor 7,3 !!! Tak vysokého faktoru docílili elektronickým vstřikováním chladiva tak, aby nebyly překročeny bezpečné tlakové podmínky v systému.
Co se týče domu mého syna, nehodlám vést žádné diskuse protože jak jste uvedl, mé údaje jsou vágní, nepodložená měřením a občas i chybné. Dovedete si vůbec představit, že mě jako kutila výpočty vůbec nezajímají a že pro mě a spoustu obyčejných lidí je důležitý praxí ověřený výsledek. Proč bych měl investovat do perfektně vypočítané stavby nízkoenergetického domu který ve své konečné fázi má větší energetické nároky než klasická výstavba?
A k chybnému údaji o kotli Bullerjan. Nikdo nejsme dokonalý a přiznávám, že jsem chybně zaměnil vynikající vlastnosti kotle s jeho účinností. Opět zdůrazňuji že pro mě není rozhodující psaná účinnost 0až 100%, ale skutečný efekt, který lze docílit tímto kotlem ve vymrzlém objektu chaty. Zatím jsem se nesetkal s ničím lepším a výkonnějším co nepotřebuje ke svému chodu elektřinu.
V současné době obstojí jen ti, kteří budou mít co nejnižší provozní náklady. Jsem rád, že mezi ně se synem již patříme.
Hodně úspěchů v řešení vašich problémů přeje vám všem
domácí kutil Navrátil.
JN jan Navrátil @jan.navratilVážený pane Navrátile.
Je mi líto, pokud se Vás můj příspěvek dotkl. Domnívám se však, že své výroky jsem schopen obhájit, jinak bych si se neodvážil je zveřejnit.
Znovu opakuji, že si Vašich praktických zkušeností nesmírně cením, a velmi rád bych je propagoval, ale nemohu, protože nikdy neuvádíte ani výsledky, ani metodiku zjišťování údajů, které uvádíte (stejně tak nemohu propagovat studii o škodlivosti mobilních telefonů, protože neznám zdroj této studie, mám ji pouze v kopii).
Pokud mají být Vaše praktické výsledky sdělitelné, je vhodné používat kodifikivaný jazyk. Pokud místo "rychlý zátop" použijete "vysoká účinnost", je třeba mít k Vašim textům výkladový slovník. Považoval jsem za důležité na to ostatní upozornit, protože pokud jsem dobře sledovat tuto diskusi, oni se vyjadřují technicky korektně, a domnívám se, že samozřejmě předpokládají, že ostatní taky tak.
Velmi bych uvítal spolupráci s praktikem, jako jste Vy, jenže tu Vy považujete za zbytečnou, nebo se jí bojíte.
Diskusi o Vaší prozíravosti před pěti lety bych ponechal stranou, nepatří sem, pokud má někdo zájem prověřovat tvrzení ve Vašem předchozím příspěvku, jsem ochoten mu poskytnout informace (bechnik.b at fce.vutbr.cz)
Vážení přátelé,
teplo je mým celoživotním hobby ale co jsem se dočetl o nízkoenergetickém domě v Hořovicích mi vyrazilo dech. Udávaná spotřeba energií je 2x větší než u mého syna který má srovnatelný obestavěný prostor cca 1000 m3 ,klasické plynové ÚT 12 kW a klasická okna tehdy bez dithermů.
Když jsem se zamyslel v čem je rozdíl tak je to v první řadě architektonické řešení (syn má co nejmenší plochu domu vystavenu povětrnostním vlivům), využívá sklepy a skleník u domu jako zimní zahradu. Schéma zapojení termostatů pro vytápění pomocí ventilátorku jsem již dávno popsal v jednom receptáři. Stropní izolace jsou stejné, ale my jsme cca před 13 léty volili sendvičové zdivo a asi jsme udělali dobře. Nosná stěna s plných cihel dovnitř jako akumulační, vnější 15 cm nebo na kant dle velikosti stěny a do mezery cca 8 cm jsme vkládali polystyrénové přířezy jako odpad z výroby. Vnější omítku tvoří tehdy nejdostupnější břizolit. Celou stavbu jsme realizovali svépomocí za neuvěřitelných 50% rozpočtových nákladů. Za ta léta provozu syn nepřekročil roční spotřebu zemního plynu 2000 m3 za sezónu a elektřinu také kolem 2000 kWh. Přesto jsem jeho rodinný domek nepovažoval za nízkoenergetický, dnes vidím že jsme dosáhli optimálního výsledku.
Hezký den přeje domácí kutil Navrátil
k tomu vytápění krbem. Předpokládám, že máte krb s krbovou vložkou. Kdysi jsem si koupil litinovou vložku a obestavěl. Horní výměník tepla jsem si pak nechal udělat. Takovýto krb má dosti značný výkon, takže v obýváku bylo po zatopení za chvíli až neúnosné vedro. Prorazil jsem otvor do schodiště, které je z druhé strany krbu, později ještě doplnil ventilátorem a termostatem a i v největších mrazech s přehledem vytopím třípodlažní dům 6x9m. Samozřejmě, že když topím v krbu, rozhodí to regulaci plynového kotle. Ale to je normální a obvykle když večer cca v 10 hod. naložím, tak ráno už je regulovaná soustava zase ustálená.
Pěkný článek,
a přišel jako na zavolanou. Také uvažuji o výstavbě nízkoenergetického domu a počítal jsem se zateplením 20 cm kamennou vlnou na porotherm 30. Ale jak jsem se zde dočetl, systém provádění u těchto tl. tep. izolace je odlišný. Můžete mi proto prosím objasnit způsob provádění těchto izolací.
Předem děkuji.
LČ Luboš Černý @lubos.cernyDo 20cm asi neni az tak odlisny, tj. hmozdinky a lepidlo. Problem je u hmozdinek, musi byt cca o 50mm delsi nez tloustak izolantu - a jsou proto drazsi nez bezne pouzivane (rodil v cene je cca 2* 3* vyssi)
Problemy jsou i s uchycenim oken (obzvlaste pokud jsou velka a tezka) tak, aby nebyla zapadena.
Porotherm ma vyhodu v rychlosti stavby, sam jsem takto stavel, ale dnes bych asi stavel bud z plnych cihel a nebo z vapenopiskovcovych. Tloustku steny muzete klidne stahnout na 25cm (po porade s projektantem), vetsinou to pevnostne vice nez vyhovuje a pouzit tzv. nemecky format cihel (24cm*12cm misto 30cm*15cm)
Doporucil bych vam prepocitat si tepelne ztraty vaseho objektu s izolaci mezi 120-150mm - asi to nebude vyrazny rozdil (vzhledem k ostatnim ztratam objektu - okna, vetrani, pohyb osob tam a ven apod.)
Velmi dobry clanek!
V clanku mne zaujala informace o nutnosti zateplit izolaci o tloustce 200-300mm.
Neni mi jasne, proc tolik - mohlo by se sice zdat, ze pokud misto 100mm dam 200mm, budu mit o polovinu mensi energetickou narocnost, ale:
nejvetsi ztraty vznikaji okny a jinymi otvory a dale vetranim, takze efekt dle mych propoctu u standardniho domku (okna k=1.3, normalni vetrani) cini pri zdvojnasobeni izolace jen cca 10-20% a to pri podstatnem zvyseni nakladu na tepelnou izolaci (samotny material je 2*drazsi, uchycovaci prvky cca 2-3*drazsi, stejna zustava jen cena povrchove vrstvy).
K rade, ze je lepe postavit dum bez zatepleni nez se zateplenim take drobna pripominka - pokud je jediny rozdil jen v tom, ze u zatepleni je draha povrchova uprava, tak je to trochu nepresne, protoze i u nezatepleneho domu musim provest povrchovou upravu a jeji skladba je u cihelneho zdiva Porotherm velmi podobna - tj. vcetne doporucovane armovaci tkaniny!! a tedy i cena hotove omitky je temer stejna (rozdil max.30%, vetsinou 10%) nez povrchove vrstvy na zatepleni. Navic rozdil mezi R cihelne steny 36cm (2) a stejne zateplene steny (4.5) je vice nez dvojnasobny!!
Okno k=1.3 je vcelku slusny standard a jedna se o k celeho okna - to ze maji skla 1.1 je korigovano vlastnim ramem. Okna s mensim k (cca k=0.8-0.9) maji jiz tri skla a stoji cca o 70%-100% vice!! Proto je lepsi investovat do okennich rolet a nebo zaluzii pred oknem, ktere vyznamne predevsim v zime (kdy je tma nejdelsi a zaroven v noci teploty nejnizsi) eleminuji tento "tepelny most" a to pri potrebe minimalnich stavebnich uprav a nakladu (v pripade zaluzii).
Navic dum vetsinou nelze postavit optimalne, tj, velka prosklena okna jen na jih, neomezeny vyhled apod.
Dobry napad je rekuperace vzduchu - ale i tak pri jeji cca 60% ucinnosti nebude efekt vetsi izolace patrny. U dnesnich supertesnych oken je navic efekt vetrani zaduouci.
Dalsi naklady na energie v dome jsou osvetleni a tepla voda - ty budou i u sebe-pasivnejsiho domu temer stejne.
Bezny stavebnik je obvykle limitovan prostredky na stavbu a tak musi volit reseni, ktere mu prinese/usetri co nejvice penez - takze IMHO je vyhodne misto 44cm Porothermu udelat 30cm porotherm + 100-150 mm izolace (stoji to stejne, ale v prvnim pripade jsou tepelne mosty a R kolem 3(k=0.33), v druhem jsou eliminovany a R je kolem 4-4.5 (k=0.25-0.22))
Dale je potreba venovat peci oknum a volit skla s k=1.1 (k celeho okna je pak 1.3 az 1.4) s tim, ze se bud pouziji rolety (ale navyseni je cca 100% ceny oken) a nebo zaluzie (navyseni cca 30-50% ceny oken) a efekt tohoto bude vetsi nez superokna s navysenim 100%.
Vytapeni a akumacni systemy jsou problem sam pro sebe a i zde lze dosahnout uspor, resp. pri radove stejnych investicich mit ucinnejsi system a vetsi komfort.
IMHO tak stavebnik sice nepostavi pasivni dum, ale pri stejnych prostredcich alespon nizkoenergeticky (oproti "klasicke stavbe").
Pokud stavebnik ma prostredky na pasivni dum (vcetne prostredku na koupi vhodneho pozemku), je mu pak jiz vetsinou energeticka narocnost fuk a postavi si co chce a to bez ohledu na energie (viz multimilionarske vily - nic proti milionarum) - protoze proste na zvysene energeticke naklady ma. Cest vyjimkam.
Osobne mam dojem, ze az se postavi dum s 200-300mm tloustkou izolace pri pouziti beznych materialu (zadna spec. skla), zjisti se s prekvapenim , ze uspora energie neni tak velka :-). Ono ne vse funguje tak, jak teoreticky ma (a clanek je toho dukazem).
JS jan strnad @jan.strnad354Naprosto souhlasím, že článek je poučný.
Letos budu stavět pasivní dům s 33-40 cm izolace a něco o tom vím, takže bych si dovolil některé Vaše názory opravit:
- cenově nejvýhodnější obvodové zdivo je beton nebo plné cihly se zateplením polystyrenem, dokonce i systém Sendwix www.sendwix.cz který využívá drahé vápenopískové cihly vychází levněji než Porotherm, navíc získáte lepší tepelnou akumulaci stěn a tedy lepší tepelnou stabilitu místností
- cenový rozdíl mezi okny s k 1,1 a 1,3 je nízký, trojsklo k=0,7 představuje přijatelný příplatek 600Kč/m2, pokud objednáte některá okna neotvíravá, hodně ušetříte, u nuceného větrání vůbec nepotřebujete mikroventilaci, rámy je vhodné přetáhnout co nejvíce izolací aby se projevily jejich horší izolační vlastnosti co nejméně
- rekuperovat je možné i odpadní teplou vodu (i na TZBinfo se o tom psalo)
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.