Kombinace el. kotel + krb s výměníkem (+ ohřev tuv)

Reklama
JP JP PJ @jp.pj před 8 roky17.09.2015 18:01:00
Kombinace el. kotel + krb s výměníkem (+ ohřev tuv)

Dobrý den,

dlouho si lámu hlavu nad způsobem vytápění nového domu (bungalov 110m2, dle výpočtu odborníků je tepelná ztráta 4kW). Plyn je k dispozici, ale pořád se mi do hlavy "vtírá" myšlenka vytápět dům elektrokotlem (vzhledem k nízkému tarifu 20h a tomu, že v domě je beztak vše na elektřinu). K tomu bude v domě krbová vložka s teplovodním výměníkem. Použít chceme normálka radiátory, jen v kuchyni, na wc, v koupelně a u vstupu bude podlahovka pod dlažbou.
Něco jsem zde pročetl, ale situaci podobnou mé jsem nenašel.

Jedná se mi o následující:
- prošel jsem dost výpočtů výhodnosti plyn/el. a všude to vychází jinak, takže nevím nic :-) , pokud si troufnete doporučit, pomůže mi to
- jako ohřev tuv zvažuji kombinovaný bojler, takže v zimě z "topení" nebo v létě přímo elektrikou. Viděl jsem to u známého a víceméně to zvládnul ohřívat i krb. K tomu by mne zajímalo, jak lze realizovat regulaci ohřevu tuv (u kotle jde nastavit teplota vody, ale u krbu je to složitější. Nebo ne?). A jednou, až se budeme mít ještě lépe než teď, bych přidal třeba solární panely pro ohřev
- může být funkční (také ekonomičtější) varianta, kdy by elektrokotel vytápěl dům a krbový výměník byl zapojen pouze pro ohřev tuv? Když by se netopilu v krbu, ohřívala by tuv elektřina.

Samozřejmě uvítám jakékoliv doporučení. Pokud jsem zapomněl doplnit něco důležitého pro radu, doplním co nejdříve.

Děkuji za pomoc

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

208 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.