Základová deska z pěnoskla - EPS pod podlahu ANO/NE?

Rubriky:

Reklama
PU Petr Urban @petr.urban302 před 8 roky22.09.2015 21:28:00
Základová deska z pěnoskla - EPS pod podlahu ANO/NE?

Dobrý den,
nechávám si připravovat projekt 2patrového RD (170m2 zastavěná plocha) a zhlédnul jsem se v plovoucí základové desce z pěnoskla.

Vytápění bych chtěl mít pomocí teplovodního podlahového vytápění, které by se dalo na systémovou desku rovnou na základovou desku (resp. na hydroizolaci).

To co řeším a nejsem schopen vyřešit je, zdali při klasické skladbě základové desky z pěnoskla (např. zde http://www.pasivnidomy.cz/jak-na-efektiv… ještě dávat dodatečnou izolaci z EPS pod podlahu.

Nejsem stavebník ani projektant a setkal jsem se s oběma názory a každý ten svůj postoj/názor striktně obhajuje:
A) Když se dá EPS, tak se ztratí největší výhoda takovéto desky - akumulační schopnost desky, a proto je pak pěnové sklo vyhozená investice
B) Když se nedá EPS, bude podlahové vytápění permanentně pracovat a vytápět místo 5cm anhydritu ještě 20cm základové desky, což bude znamenat výrazně vyšší nákaldy na vytápění.

Můj selský rozum, kterým se vždy řídím, mi říká, že varianta A dává smysl. Ano, prvotní nahřátí základové desky bude samozřejmě výrazně delší, ale když se nahřeje, měl by vykrývat teplotní rozdíly díky akumulaci tepla. Venkovní zdivo chci z 44cm Heluz Family 2v1, takže ty budou sice také akumulovat nějaké teplo, ale díky ochlazování vzduchem z venku, nemohou přeci logicky akumulovat tolik, co ta obrovská železobetonová základová deska o 170m2, která je ze vše stran (myslím i s přesahem kolem domu cca 80cm) izolovaná pěnosklem.

Prosím dokáže mi někdo dát nějaké podklady/argumenty, proč zvolit jednu nebo druhou variantu. Nerad bych investoval do pěnoskla naprosto zbytečně.

Velice děkuji za jakékoliv rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.