tepelná izolace základu bez hydroizolace

Rubriky:

Reklama
Petr Švec @petr.svec812 před 8 roky23.09.2015 08:20:00
tepelná izolace základu bez hydroizolace

Dobrý den,

řeším otázku zateplení základu staršího domu. Zdi nejsou podřezané, ale jsou (zatím) bez projevů vzlínající vlhkosti. (v budoucnu budu v případě poruch řešit injektáží - ale vzhledem k tomu, že pojivo cihlových zdí je jíl (hlína), umí si zřejmě dobře poradit se vzlínající vlhkostí dlouhodobě, z vnitřní strany základu je provedeno vzduchové odvětrání - nemá smysl pro daný dotaz rozepisovat) Rád bych vzhledem k zateplení podlahy zateplil i základ / sokl, aby nedocházelo k podmrzání.
Podloží je jílové... abych nemusel kopat hluboko, hodlám desky polystyrenu položit hlavně vodorovně (délka 100cm směrem od základu). Pak vytaženo na kamenný sokl. Sokl je v podstatě pokračování základu nad terén, omítnuto. Někde bude polystyren zanořen pod terénem více, někde méně... (podle profilu zahrady). Tam, kde sokl vystupuje nad terén hodně, bude k polystyrenu na folii navršen lámaný kámen, který bude tvořt tzv. suchou skalku.
Napadlo mě využít zbytky PS systémové desky podlahového topení jako 2cm nopky, které přiložím k základu / soklu a až potom k tomu dorazím desky polystyrenu. Soklovou část nad terénem bych rád obložil deskami cetris na rastru. Pod cetrisem bude neomítnuté zdivo - bez zateplení, pouze za ním bude proudit vzduch. (rastr bude svislý, na obrázku je to schematicky jen jako bodová distanc) Je moje myšlenka, že proudící vzduch za cetrisem bude strhávat páry - vlhkost i z části za nopkami pod zemí?
Napojení cetrisu a okolního terénu bych rád řešil PVC folií - zajistí odtok srážkové vody mimo patu domu - bude svedeno do "korýtka" pro odvod povrchové vody (vzhledem k jílovému - téměř "nepropustnému" podloží nebudu dělat drenáž).

Prosím o posouzení návrhu, zda se neženu do něčeho nesmyslného... popř. jak to zateplit jinak... moc jiných možností mě nenapadá...

Jediné, z čeho mám obavy je to, aby omítka ze základu co bude ve stiku s nopkami a bude pod úrovní terénu časem neopadala a nopky neucpala - neměl bych dát mezi nopky a omítku nějakou textilii?

Dále prosím o radu ohledně volby PVC folie - asi bych volil nějakou UV stabilizovanou, 1,5mm silnou hydroizolační.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.