Pomoc s výběrem kamen

Rubriky:

Reklama
Pomoc s výběrem kamen

Zdravím komunitu tzb,

potřebuji pomoci s výběrem vhodných kamen do nového malého rodinného domu (10x10, krom přízemí i dvě menší místnosti v podkroví).

Barák vytápím plynem, jen obývak spojený s kuchyní chci vyhřívat malými kamny. Stěny jsou z ytongu (stavitel říkal tuším 15 cm tlustý, ale nevím, jestli se mu dá úplně věřit), k tomu vrstva izolace z polystyrenu, opět 15 cm tlustá. Celá místnost má cca. 40 m2, výška 220, objem místnosti bude něco málo přes 80m3. Všechna okna, včetně balkónových dveří, jsou trojitá. Rozměr je 10x4, pro představu přikládám obrázek s půdorysem. Jen pro úplnost - chodba k obýváku je otevřená, zatím tam nemám žádné dveře, takže vzduchu může proudit volně i do ní, objem chodby může být cca 40 m3, tvar L (asi dva metry od obýváku zahýbá doleva).

Rozhodně nechci přetápět, na internetu jsem pomocí zjednodušených výpočtů našel, že výkonově mi stačí kamna o 4-5 kw. Sedí to? Krom alternativního (levnějšího) zdroje tepla mi jde hlavně o oheň v místnosti. Chci topit pravidelně, nejen v těch nejtužších mrazech.

Koukal jsem po internetu i po kamenných obchodech, hledám něco levnějšího (optimálně kolem 10 000 Kč, strop je 15), nepotřebuji žádné speciální ultra pěkné kachle, ale designově mi vyhovují třeba tyto: http://www.krbova-kamna-thorma.cz/krbova… (prostě kulatá, oválná).

Nechci výměník, ale externí přívod vzduchu se mi zdá jako užitečná věc. Mám zkušenosti od bydlení s rodiči, vím co topení dřevem obnáší, krom práce se dřevem mi jde i o ten bordel v místnosti. Je mi jasné, že to nelze zcela eliminovat, ale externí přívod vzduchu by s tím mohl trochu pomoci, ne? Navíc nebudu muset tolik větrat.

Na internetu se mi obecně nejvíce líbili kamna od firmy thorma, asi kvůli dobře zpracované nabídce, kde se dočtu vše, co mě zajímá. Jsou jejich kamna spolehlivá? Nebo byste mi doporučili jiného výrobce?

Dotaz je to dlouhý, shrnu své otázky:
-Jaký výkon kamen vzhledem k místnosti, abych mohl pravidelně topit
-Externí přívod vzduchu ano/ne
-Názory na výrobce Thorma, případně doporučení někoho jiného+zdůvodnění

Předem děkuji za každý tip a radu!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.