YouTube - Oheň_1_PC.avi
Oheň v krbových kamnech Romotop Reggio
Zdravím komunitu tzb,
potřebuji pomoci s výběrem vhodných kamen do nového malého rodinného domu (10x10, krom přízemí i dvě menší místnosti v podkroví).
Barák vytápím plynem, jen obývak spojený s kuchyní chci vyhřívat malými kamny. Stěny jsou z ytongu (stavitel říkal tuším 15 cm tlustý, ale nevím, jestli se mu dá úplně věřit), k tomu vrstva izolace z polystyrenu, opět 15 cm tlustá. Celá místnost má cca. 40 m2, výška 220, objem místnosti bude něco málo přes 80m3. Všechna okna, včetně balkónových dveří, jsou trojitá. Rozměr je 10x4, pro představu přikládám obrázek s půdorysem. Jen pro úplnost - chodba k obýváku je otevřená, zatím tam nemám žádné dveře, takže vzduchu může proudit volně i do ní, objem chodby může být cca 40 m3, tvar L (asi dva metry od obýváku zahýbá doleva).
Rozhodně nechci přetápět, na internetu jsem pomocí zjednodušených výpočtů našel, že výkonově mi stačí kamna o 4-5 kw. Sedí to? Krom alternativního (levnějšího) zdroje tepla mi jde hlavně o oheň v místnosti. Chci topit pravidelně, nejen v těch nejtužších mrazech.
Koukal jsem po internetu i po kamenných obchodech, hledám něco levnějšího (optimálně kolem 10 000 Kč, strop je 15), nepotřebuji žádné speciální ultra pěkné kachle, ale designově mi vyhovují třeba tyto: http://www.krbova-kamna-thorma.cz/krbova… (prostě kulatá, oválná).
Nechci výměník, ale externí přívod vzduchu se mi zdá jako užitečná věc. Mám zkušenosti od bydlení s rodiči, vím co topení dřevem obnáší, krom práce se dřevem mi jde i o ten bordel v místnosti. Je mi jasné, že to nelze zcela eliminovat, ale externí přívod vzduchu by s tím mohl trochu pomoci, ne? Navíc nebudu muset tolik větrat.
Na internetu se mi obecně nejvíce líbili kamna od firmy thorma, asi kvůli dobře zpracované nabídce, kde se dočtu vše, co mě zajímá. Jsou jejich kamna spolehlivá? Nebo byste mi doporučili jiného výrobce?
Dotaz je to dlouhý, shrnu své otázky:
-Jaký výkon kamen vzhledem k místnosti, abych mohl pravidelně topit
-Externí přívod vzduchu ano/ne
-Názory na výrobce Thorma, případně doporučení někoho jiného+zdůvodnění
Předem děkuji za každý tip a radu!
Zdravím pane Vejvoda! Už léta mám krbová kamna a moje stavební dispozice se hodně přibližují těm vašim. Máme akorát…
před 9 roky
Kamna na pelety nekupujte . Máte plyn a to je pomale stejné cenově i použitím . Do kamen nasypete jednou za den nebo…
před 9 roky
Však je plno zachovalých kamen i v bazaru, jestli chcete něco "drahého" tak si zatím můžete koupit levná…
před 9 roky
17 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení