Čerpadlo pro promíchání horní a spodní části akuZdravím,
před časem jsem si do novostavby RD pořídil akumulační nádrž NADO 500/25 v6 s 6 kW topnou patronou, což je primární zdroj vytápění. V celém domě mám na 100 m2 teplovodní podlahové topení, kde do spodní části aku jde vratná voda, z horní části voda teplá. Do podlahy pouštím cca 25 stupňů. Aku umožňuje instalaci dvou patron o max. výkonu 6 kW, přičemž já zkusil zatím jednu - je umístěna uprostřed v levé části, kde jsou o vývody a přívody topení i TUV.
Nádrž má nerezový výměník pro ohřev TUV, má i spodní výměník pro další zařízení - do budoucna bych na něj napojil solární panely, ale tam je ještě otázka návratnosti.
K problému: vzhledem k umístění patrony v polovině nádrže se mi aktuálně natápí jen horní polovina, teplota spodní části je ovlivněna jen vratnou vodou z topení. Navíc protože je patrona umístěna jen v levé části, asi se horní část nádrže nenatápí úplně rovnoměrně, takže dejme tomu, že je natopena jen třetina. Na sprchování je to v pohodě, na napuštění vany už moc ne - tam stačí cca 50-60 l a už je voda chladnější, musí se dopouštět pomalu, pak se stihá průtokem nahřát.
Co se týče topení, stíhá patrona dohřívat jen tak tak, abychom měli vodu jak na TUV, tak se vytápělo na stálou teplotu. Regulace zatím žádná.
Nedávno tu byl opravář, protože mi patrona nenatápěla - naštěstní jen pojistka, ale zmínil se, že by bylo dobré koupit ještě druhou patronu, aby se mi alespoň ta horní část natápěla rovnoměrně s tím, že pokud nemám využitou spodní část nádrže natápěním dalším zdrojem, nebylo by od věci pořídit menší čerpadlo a propojit horní a spodní část nádrže a přes nějaký termostat vodu promíchávat, např. když dole klesne teplota pod 30 stupňů a nahoře je více než 40, tak se spustí čerpadlo a vodu promíchá.
Zajímalo by mě, co si o tomto řešení (asi nestandardnímu) myslíte, jestli to něco vyřeší a jestli něco negativně ovlivní, např. vyšší spotřebu ele na náhřev atp.
Díky.