Jak ovlivňuje teplota topné vody celkové náklady na topení?Zdravím všechny, mám takový možná hloupý dotaz....
Mám řadový RD s tepelnou ztrátou necelé 4kW.
Zdroj vytápění: Aku 400L s vnořeným zásobníkem TUV osazena el. topnou spirálou 6kw a u dna akumulačky je topný had na který mám připojeny soláry (3 panely).
Polovina domu je vytápěna podlahovokou + tělesa pod okny (obývací pokoj, kuchyň, chodby, koupelna, tech. místnost)
Druhá polovina domu je vytápěna pouze tělesy pod okny (ložnice, dva dětské pokoje a komora)
Nyní vytápím celý dům tak, že mám stále zapnuté oběhové čerpadlo a do podlahovek tedy topím stále (ve dne v noci) na cca 18-19°C. Přes den mi do komfortní teploty dotápí radiátory, které mám osazené digitál. temostat. hlavicema, které jsou naprogramované na pracovní režim (pondělí - pátek) a na víkend. No a prostory kde není podlahovka se vytápějí také pomocí noprogramovaných termohlavic.
No a teď už k mému dotazu:
Nyní mám topnou vodu nastavenou na 50°C, což pro podlahovku bohatě stačí a mám vyzkoušené (i při -20°C) že to stačí i radiátorům, aby dané prostory vytopili na požadovanou teplotu. Jediná nevýhoda je, že to není moc pružné - prostě to nějáký čas trvá, než se prostor vyhřejí. O rychlém zatopení nemůže být vůbec řeč. :-)
No a nyní se ptám, jak by ovlivnilo celkové roční náklady na topení když bych topnou vodu zvedl na 75°C. U podlahovky je to jedno, tam se to stejně smíchá na nějákou "bezpečnou teplotu" (tuším max. 40°C), pomohlo by to ale u radiátorů kde by rychleji došlo k prohřátí místností.