Jak ovlivňuje teplota topné vody celkové náklady na topení?

Reklama
Jak ovlivňuje teplota topné vody celkové náklady na topení?

Zdravím všechny, mám takový možná hloupý dotaz....

Mám řadový RD s tepelnou ztrátou necelé 4kW.
Zdroj vytápění: Aku 400L s vnořeným zásobníkem TUV osazena el. topnou spirálou 6kw a u dna akumulačky je topný had na který mám připojeny soláry (3 panely).

Polovina domu je vytápěna podlahovokou + tělesa pod okny (obývací pokoj, kuchyň, chodby, koupelna, tech. místnost)

Druhá polovina domu je vytápěna pouze tělesy pod okny (ložnice, dva dětské pokoje a komora)

Nyní vytápím celý dům tak, že mám stále zapnuté oběhové čerpadlo a do podlahovek tedy topím stále (ve dne v noci) na cca 18-19°C. Přes den mi do komfortní teploty dotápí radiátory, které mám osazené digitál. temostat. hlavicema, které jsou naprogramované na pracovní režim (pondělí - pátek) a na víkend. No a prostory kde není podlahovka se vytápějí také pomocí noprogramovaných termohlavic.

No a teď už k mému dotazu:
Nyní mám topnou vodu nastavenou na 50°C, což pro podlahovku bohatě stačí a mám vyzkoušené (i při -20°C) že to stačí i radiátorům, aby dané prostory vytopili na požadovanou teplotu. Jediná nevýhoda je, že to není moc pružné - prostě to nějáký čas trvá, než se prostor vyhřejí. O rychlém zatopení nemůže být vůbec řeč. :-)

No a nyní se ptám, jak by ovlivnilo celkové roční náklady na topení když bych topnou vodu zvedl na 75°C. U podlahovky je to jedno, tam se to stejně smíchá na nějákou "bezpečnou teplotu" (tuším max. 40°C), pomohlo by to ale u radiátorů kde by rychleji došlo k prohřátí místností.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.